Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Ale że co ten prund robi? Ma własną świadomość i chce przejąć kontrolę nad światem? Czy to jest jakaś techniczna osobliwość? Na czym polega wrażość prądu?

Odpowiedz
Straszy i zabija ludzi :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cop

Teoretycznie mogliśmy otrzymać kolejny ejtisowy klasyk, bo częsci składowe zdawały się pasować: skrypt na podstawie opowiadania Ellroya, James Woods mierzący pistoletem z plakatu i całkiem intygujący (acz nieco oklepany) punkt wyjściowy - brutalne morderstwo popełnione przez seryjniaka. Gdyby tylko intryga nie została poszatkowana logicznymi dziurami wielkości pocisków Magnum... Błędy logiczne w ostatnim akcie są nie do przyjęcia i wyraźnie zmniejszają jakość fabuły, szkoda. Obejrzeć warto głównie dla Woodsa w roli gościa wprost wyjętego z prozy Ellroya - brutalnego gliniarza z rozwalonym życiem osobistym, dręczonego demonami i bezkompromisowego w obejściu. 5/10

Tár

Idealny przykład filmu zrobionego dla krytyków. Żmudna przeprawa przez kilkadziesiąt minut nudy, by finalnie dotrzeć na malenką wysepkę szczątkowej fabuły. Czaję zamysł, rozumiem zastosowane środki i nawet spodobał mi się finał oraz próba złapania kilku srok za ogon, ale nic (nawet wyborna Blanchett) nie było mi w stanie zrekompensować uczucia senności w trakcie seansu. Strasznie to chłodne, wycyzelowane, bez duszy. Niby pasuje do opowieści i postaci Lydii, niemniej z miejsca dystansuje widza. Nie ma już filmu, zamiast tego mamy coś na kształt doświadczenia (reżyser - laborant, protagonistka - przedmiot badań) ze zdawkowym komentarzem na kilka tematów. Czasem lubię obejrzeć tego typu kino, ale tym razem z miejsca mnie odrzuciło - pierwsza przegadana godzina zaważyła na odbiorze całości.

In The Bedroom i Little Children wyszły Fieldowi znakomicie, Tár za to nigdy nie polubię. 4/10

Odpowiedz
Tár ma swój własny temat

https://forumkmf.pl/Thread-T%C3%81R-2022-re%C5%BC-Todd-Field--6518

Odpowiedz
[Obrazek: the-comfort-of-strangers-md-web.jpg]

The Comfort of Strangers - Trudno wyobrazić sobie ekipę do bardziej stylowego filmu - zdjęcia: Dante Spinotti, muzyka: Angelo Badalamenti, kostiumy: Giorgio Armani, no i reżyseria Paula Schradera. Ja byłem urzeczony tą wizją wilgotnejj, niebezpiecznej, zagmatwanej, ale oczywiście pięknej Wenecji, pod względem odmalowania atmosfery miasta udało się przebić nawet samego Viscontiego. Polubiłem te dziwne dialogi, tę flegmę i obojętność bohaterów na ich losy, czysto scenariuszowo może nie ma tutaj niczego wybitnego, historia kończy się dosyć prosto, nawet trochę rozczarowująco, ale cała siła tego filmu tkwi w wykonaniu, które jest wybitne. Ta sama historia w innym wykonaniu najpewniej byłaby dla mnie nieznośna, a tutaj wyszło znakomicie. Najjaśniej świecącą gwiazdą jest Christopher Walken chyba w swojej najlepszej roli: to wielki kunszt, żeby jego postać nie mówiąc właściwie niczego strasznego budziła taką grozę.
Dla mnie to perełka, uwielbiam takie filmy, daję 9/10

Odpowiedz
O to muszę obejrzeć w takim razie. Lubię takie zblazowane, dekadenckie historie o niczym :)
A plakat fenomenalny. Powiesiłbym w domu :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
O tak, to jest wzorcowy przykład zblazowanej, dekadenckiej historii.
A zobacz jaką okładkę dał Criterion: Oni to potrafią odpłynąć z projektami, nie wiem skąd im do głowy przyszła taka stylistyka a'la Lucjan Freud.

Odpowiedz
Plakat podjezdza natomiast pod Gustava Klimta. Tak jak mowi Doktor, swietny jest.

Trailer wylaczylem gdy pojawil sie Walken:

Wiecej nie trzeba, dzisiaj ogladam.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Czemu kiedyś trailery były 100x lepsze niż dzisiaj?

Narrator: Bo kiedyś wszystko było lepsze.

Odpowiedz
Heh, niesamowicie bezpośrednie są te trailery sprzed 30 lat. Dobrze, że go nie widziałem przed filmem. Ogólnie im mniej się wie o filmie tym lepiej, ja natknąłem się kiedyś tylko na plakat, a odkąd dodali go do erotycznej kolekcji na Criterion Channel to postanowiłem obejrzeć. Nawet nie sprawdzałem czyje to, ile trwa, po prostu odpaliłem i mnie pochłonął. Ciekawym czy wam też podejdzie do gustu, bo na Filmwebie sporo opinii, że to nudny, gromkopierdny snuj wart 3/10 :P

Odpowiedz
(18-04-2023, 17:02)Mental napisał(a): Czemu kiedyś trailery były 100x lepsze niż dzisiaj?

Narrator: Bo kiedyś wszystko było lepsze.

Dziś są za dlugie i streszczają czesto caly film. A nawet jesli nie caly to sprawiaja takie wrazenie.
Przestalem już ogladac zwiastuny, z malymi wyjatkami. Bo nie chce zobaczyc czegos co zaskoczy podczas filmu.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(18-04-2023, 17:02)Mental napisał(a): Czemu kiedyś trailery były 100x lepsze niż dzisiaj?

Może łatwiej zrobić dobry trailer do dobrego filmu.

Odpowiedz
Kurde, jest na cda, ale w oszałamiającej jakości 480.
Gdzie to można obejrzeć w normalnej jakości i z napisami polskimi?

Odpowiedz
Ta kopia z cda to w ogóle jakieś VHS-owe nagranie z okresu raczkowania Tele 5. Oglądanie tak stylowo wyglądającego dzieła w tak chujowej jakości traktowałbym jako zbrodnię. Przydałoby się by jakaś poczciwa dusza wrzuciła kopię w 1080p i z napisami (najlepiej w porządnym tłumaczeniu).

Odpowiedz
Dlatego porzuciłem jak najszybciej. Nie jestem jakimś fanatykiem miliarda pixeli na hektar, ale jednak swoją godność mam :)
Na chomiku z tego co widzę ta sama jakość.

Odpowiedz
Napisy są na napisy24. A sam film w necie łatwo znaleźć.

Odpowiedz
(18-04-2023, 19:42)Dr Strangelove napisał(a): Kurde, jest na cda, ale w oszałamiającej jakości 480.
Gdzie to można obejrzeć w normalnej jakości i z napisami polskimi?

Na nowym telewizorze PropJoe ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
NO no no!!!

Odpowiedz
Zapraszam w weekend, ale najpierw cała filmografia ty wiesz kogo.

Odpowiedz
(15-04-2023, 18:08)OGPUEE napisał(a): Dziesięcioro przykazań (1956)

No dobra, koniec z zachwytami, pora na narzekanie i czepianie. O ile dekoracje zapierają dech w piersiach, tak inne efekty postarzały się i potwierdza się, iż renowacja starych filmów może wyjść im na złe. O ile ewidentnie widocznych połączeń z blue-screenem nie wypada się czepiać, to już scen z Bogiem nic nie usprawiedliwia. Słup ognia to tak widoczna rysunkowa animacja bardziej pasująca do kreskówki i wyjątkowo gryzie się z resztą filmu. Ale minusa nie dam. Film na to nie zasługuje.

Taki urok epoki - nie wiesz, jak coś pokazać na ekranie, to po prostu to narysuj. Podobnie we "Wspaniałym świecie braci Grimm" z 1962 smok zieje rysunkowym ogniem. U nas zresztą tego typu "efekty specjalne" utrzymały się nawet dłużej, bo sporo jest tego w filmach z Panem Kleksem (zwłaszcza w "Podróżach"), no ale wiadomo, że oczekiwania w przypadku PRL-owskiej tandety dla dzieci są mniejsze niż w przypadku wystawnych hollywoodzkich widowisk.

Dla mnie "10 przykazań" to też dobra rzecz, wracam do filmu dość regularnie. A jakbym miał szukać mankamentów, to w sumie widziałbym je tylko w scenach rozmowy z Bogiem. Raz, że Jego dudniący, ale i dziwnie przytłumiony głos mnie nie przekonuje - Jahwe brzmi w tym filmie w sumie na dość znudzonego. A dwa, że nie ma bata, żeby Mojżesz zobaczył płonący krzak z miejsca, w którym stał. Stoi sobie u podnóża góry i mówi: "Patrzcie, krzak płonie, ale się nie spala". No i idzie do tego krzaka, a z ujęć, jakie nam się pokazuje, wynika nie tylko, że krzak jest cholernie wysoko, ale też żeby do niego dotrzeć, trzeba pokonać różne załomy góry, nie zawsze pionowo, ale też sporo w poziomie - po prostu krzak jest w takim miejscu, że nie wierzę, że ktokolwiek mógł go dostrzec z tego miejsca, w którym stał wcześniej Mojżesz.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon