The Lord of the Rings Trilogy (2001-2003) reż. Peter Jackson
Mam wrażenie że Froda jest tu najmniej. Więcej czasu mają Merry i Pippin. Najbardziej epicki i wcale nie jest najsłabszy z trylogii. Ma najlepsze efektu cyfrowe. Bardziej mi się podobał od Wież, ale jedynka najsolidniejsza. 6 zakończeń trwa 20 minut :).

Calosciowo trylogia to doskonałość i nikt nie waży robić ponownej ekranizacji. To nie wyjdzie.

Drużyna 10 / 10
Wieże 8,5 /10
Powrót 9/10

Całość 9,5/10

Odpowiedz
I tak Froda jest tu więcej niż w książce, dzięki temu, że Jackson przeniósł Szelobę do trzeciej części. Jeśli chodzi o książki, to w zasadzie w "Powrocie Króla" Froda jest tyle, co kot napłakał. Generalnie to nie wiem, z jakiej paki większość odbiorców uważa go za głównego bohatera. Na pewno nie można powiedzieć, żeby Tolkien poświęcił mu więcej miejsca niż innym. No i w sumie to nie ma tu jakiejś jednej postaci, która skupiałaby na sobie najwięcej uwagi.

Powiedziałbym, że tak jak w "Hobbicie" głównym bohaterem jest - co za niespodzianka! - hobbit, tak w książkowym "Władcy..." są to po prostu czterej hobbici (bo nie można powiedzieć, żeby była to cała Drużyna, skoro taki Legolas czy Gimli guzik robią). Jak sequel, to i więcej hobbitów. Więc główny bohater jest bohaterem zbiorowym. Dlatego zdecydowana większość tej opowieści jest pokazana z perspektywy któregoś z hobbitów (i dlatego w pewnym momencie Merry i Pippin się rozdzielają, bo Tolkien chyba chciał mieć przynajmniej jednego hobbita w każdym miejscu, gdzie dzieje się coś ważnego).

A jeśli chodzi o głównego bohatera w filmach Jacksona, to też nie ma jednego takiego. Gdyby wziąć te filmy i zastanowić się, na jakiej postaci najbardziej się skupiają, to obstawiam, że w przypadku "Drużyny..." to będzie rzeczywiście Frodo, ale w "Dwóch wieżach" Aragorn, a w "Powrocie króla"... tu sprawa jest nieco trudniejsza, ale wydaje mi się, że Sam i Pippin mniej więcej po równo. Jakie z tego wnioski? W sumie to nie wiem. Powiedzmy, że jest tu taka jakby rotacja na miejscu głównego bohatera, czy też że w miarę rozwoju opowieści zmienia się rozłożenie akcentów na poszczególnych postaciach.

Odpowiedz
(26-08-2023, 11:30)al_jarid napisał(a): Generalnie to nie wiem, z jakiej paki większość odbiorców uważa go za głównego bohatera.

Bo to on dostaje głównego questa, żeby zniszczyć pierścień i od niego zależą losy książek ;).

Jako, że wygramoliłem z wyra po odespaniu, to odnośnie maratonu obok mnie siedziały dwie Julki, w tym jedna ultraska filmów i czytająca oryginalne ksiązki już 1. klasie. Przed zaczęciem filmu (albo przerwy technicznej - nie pamiętam już) spytałem jej się czy widziała wersję Bakshiego, a ona była zaskoczona istnieniem animowanego LOTRa i jak pokazałem zdjęcia, to sądziła że jest to jakaś wersja pod dzieci*, Uświadomiłem ją, że Bakshi robił rzeczy dla dorosłych i zawczasu obie ostrzegłem, że film adaptuje tylko dwie pierwsze książki, bo miały być dwie części, ale wytwórnia robiła problemy. W każdym razie podziękowały za rekomendację. 

* Tego samego zdania była chyba TVP, skoro puściła to u siebie z polskim dubbingiem (jak i inny film Bakshiego - Fire and Ice). Aha, Julkom też powiedziałem o istnieniu dubbingu (podpierając się klipem z tuby), który można znaleźć na różnych cda.pl.

Odpowiedz
Czyli maraton z podrywem "na nerda"
.

Odpowiedz
Od razu głodnemu lembas na myśli.

Poza tym za duża różnica wiekowa - ja 32 lata, a one licealistki.

Odpowiedz
Robi się coraz ciekawiej
.

Odpowiedz
Dałeś im Redbulla?
Captain Obvious

Odpowiedz
Odespałeś sam czy z nimi?
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Sam jak odgryziony palec Froda.
(26-08-2023, 17:30)Reno napisał(a): Dałeś im Redbulla?
Oszalałeś? 12 zeta kosztował mnie w Multikinie - ja nie zasiłek socjalny. 

Odpowiedz
(26-08-2023, 17:10)OGPUEE napisał(a):
(26-08-2023, 11:30)al_jarid napisał(a): Generalnie to nie wiem, z jakiej paki większość odbiorców uważa go za głównego bohatera.
Uświadomiłem ją, że Bakshi robił rzeczy dla dorosłych i zawczasu obie ostrzegłem, że film adaptuje tylko dwie pierwsze książki, bo miały być dwie części, ale wytwórnia robiła problemy. W każdym razie podziękowały za rekomendację. 

No niby jest ten animowany "Powrót króla" z 1980 od studia Rankin/Bass który czasem traktuje się jak sequel filmu Bakshiego, ale domyślam się że nie wspomniałeś im o nim bo jednak pod względem stylu i charakteru to zupełnie inna "bajka".

Odpowiedz
Jako dobry nauczyciel i popularyzator wiedzy wspomniałem mimochodem. Nawet jak ciżba orków zaganiały oddziały i przebranych Forda i Sama batem, to nuciłem pod nosem piosenkę "Where There's a Whip There's a Way!".

Odpowiedz
(26-08-2023, 17:46)OGPUEE napisał(a): to nuciłem pod nosem piosenkę "Where There's a Whip There's a Way!".

Czyli już wiadomo czemu spałeś sam
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(26-08-2023, 17:26)OGPUEE napisał(a): Poza tym za duża różnica wiekowa - ja 32 lata, a one licealistki.

He? Przecież jakbyś wziął dwie, to wiekowo idealnie pasuje

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(26-08-2023, 17:26)OGPUEE napisał(a): Od razu głodnemu lembas na myśli.

Poza tym za duża różnica wiekowa - ja 32 lata, a one licealistki.
Nadejdzie ten dzień kiedy spojrzysz w lustro, przypomnisz sobie to, uśmiechniesz się smutno i powiesz - Ale byłem głupi.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(26-08-2023, 17:26)OGPUEE napisał(a): Poza tym za duża różnica wiekowa - ja 32 lata, a one licealistki.
Nie wiem jakie uczucia we mnie przeważają: szacunek i zazdrość, czy niezrozumienie jak możesz uważać to za zbyt dużą różnicę wieku :)

Odpowiedz
Dajcie chłopakowi żyć. To romantyk. Nie wtyka redbulla byle gdzie.
Captain Obvious

Odpowiedz
(26-08-2023, 20:43)simek napisał(a):
Nie wiem jakie uczucia we mnie przeważają: szacunek i zazdrość, czy niezrozumienie jak możesz uważać to za zbyt dużą różnicę wieku :)

Panie Danielu......
.

Odpowiedz
To jak myślicie chłopaki, ruchau, czy nie ruchau?

[Obrazek: Mk75zM.gif]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Nie ruchau

Odpowiedz
(26-08-2023, 10:11)OGPUEE napisał(a): 6 zakończeń trwa 20 minut :).
???
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon