Zapowiedzi
Obejrzeć i tak pewnie obejrzę. Szczególnie, że Baka jako Boryna to obsadowy strzał 12/10.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
simek napisał(a):Patrzę na takie kadry i czuję jakąś sztuczność i niezdecydowanie: albo nakręćcie film po bożemu, albo zróbcie animację jeśli uważacie, że taka stylizacja się sprawdzi, a kolorowanie produkcji aktorskiej zawsze wydawało mi się dziwne.

Tyle tylko, że tutaj właśnie o to chodzi, żeby to tak wyglądało, bo ma przypominać obrazy Chelmońskiego, tylko że ruchome, a Chelmoński specjalizował się w realiźmie, stąd taka a nie inna forma. Wszystko ma tutaj sens i nie ma nic wspólnego z żadnym niezdecydowaniem co do przyjętej formy, wręcz przeciwnie.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Mi się podoba, a Vincenta też obejrzałem i nie męczył mnie, bo forma jest użyta do opowiedzenia historii, nie ma przerostu nad treścią, to tak jak przyzwyczaić się do oglądania np. animacji w stylu Spiderverse i tam widać było przerost formy, szczególnie w drugiej części.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(15-09-2023, 14:34)slepy51 napisał(a):
simek napisał(a):Patrzę na takie kadry i czuję jakąś sztuczność i niezdecydowanie: albo nakręćcie film po bożemu, albo zróbcie animację jeśli uważacie, że taka stylizacja się sprawdzi, a kolorowanie produkcji aktorskiej zawsze wydawało mi się dziwne.

Tyle tylko, że tutaj właśnie o to chodzi, żeby to tak wyglądało, bo ma przypominać obrazy Chelmońskiego, tylko że ruchome, a Chelmoński specjalizował się w realiźmie, stąd taka a nie inna forma. Wszystko ma tutaj sens i nie ma nic wspólnego z żadnym niezdecydowaniem co do przyjętej formy, wręcz przeciwnie.
W Twoim Vincencie też teoretycznie to miało sens, bo przypominało obrazy van Gogha - ja to przecież rozumiem, tylko jakoś tak podskórnie mi to nie pasuje i widzę w tym tanią imitację obrazów, a nie poważne kino, no nic na to nie poradzę. 
Zgadzam się, że w sumie lepszy taki film, niż kolejna bezjajeczna ekranizacja lektury szkolnej, ale moja hierarchia prezentuje się tak: film z pięknymi, normalnymi zdjęciami oddającymi ducha Chełmońskiego > kolorowanka, która powstaje > film z normalnymi zdjęciami pozbawionymi stylu. 
Kubrick nie musiał dosłownie malować kadrów, aby przenieść na ekran stylówę obrazów Thomasa Gainsborough i właśnie o coś takiego mi chodzi.

Odpowiedz
Tylko że wtedy po prostu dostalibyśmy "kolejny film z pięknymi zdjęciami" (choć obawiam się, że prędzej byłoby to coś w stylu tego Netflixowego "Znachora") a tutaj mamy coś, czego nie robi się na co dzień i wg mnie jest to nisza, którą jak najbardziej warto eksplorować i nie dziwię się tym twórcom, że nie nakręcili po prostu kolejnego zwyczajnego formalnie filmu. No ale rozumiem, po prostu uważasz (jak wiele innych osób, niestety) animację za niższą formę sztuki czy coś gorszego niż film aktorski w tradycyjnym sensie (no bo tutaj film aktorski po prostu posłużył jako baza do zrobienia czegoś innego, coś jak rotoskopia Ralpha Bakshiego w latach 70/80-tych).

Ja tam bardzo bym chciał, żeby ten film odniósł komercyjny sukces, choć szanse są na to raczej nikłe m.in. przez podejście ludzi do animacji i traktowanie jej jako czegoś "dla dzieci" - wiadomo, animacja = bajka. A spokojnie mógłbym sobie wyobrazić np. adaptację "Wiedźmina" zrobioną w podobny sposób czy jakiś dokument o dinozaurach na bazie obrazów Zdenka Briana, który byłby totalnie nieakuratny z naukowego punktu widzenia, ale wyglądałby cudownie. No ale rozmarzyłem się teraz za bardzo:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(15-09-2023, 15:27)slepy51 napisał(a): No ale rozumiem, po prostu uważasz (jak wiele innych osób, niestety) animację za niższą formę sztuki czy coś gorszego niż film aktorski w tradycyjnym sensie (no bo tutaj film aktorski po prostu posłużył jako baza do zrobienia czegoś innego, coś jak rotoskopia Ralpha Bakshiego w latach 70/80-tych).
Właśnie inaczej bym do tego podchodził, gdyby to była full animacja, a to jest pomalowany film aktorski i dlatego jakoś tak dziwnie, do tego obraz jest taki rozedrgany, że mam wrażenie jakby farba miała zaraz odpaść i pojawi się "prawdziwy" film :P

Odpowiedz
(15-09-2023, 15:27)slepy51 napisał(a): A spokojnie mógłbym sobie wyobrazić np. adaptację "Wiedźmina" zrobioną w podobny sposób czy jakiś dokument o dinozaurach na bazie obrazów Zdenka Briana, który byłby totalnie nieakuratny z naukowego punktu widzenia, ale wyglądałby cudownie. No ale rozmarzyłem się teraz za bardzo:)

YES! Też o tym pisałem, nie można nakręcić live action ze względów budżetowych, to nakręćmy film w takim stylu, będzie sobie można pozwolić dosłownie na każdy element który w live action wymagałby sporo kasy, a wreszcie można by wzbogacić Wieśka naszym polskim przaśnym klimatem, a nie jak u Wieślixa.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Nie wiem jak to wychodzi kosztowo, ale nie lepiej w takim razie po prostu takiego Wiedźmina zrobić w klasycznej animacji 2D w stylu jaki sobie tylko twórcy wymarzą?

Odpowiedz
To już by była taka bardziej kreskówkowa animacja, a to co tutaj widzimy daje taki posmak realizmu.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Dodatkowo dzięki takiemu zabiegowi "Wiedźmin" miałby ten słowiański klimat, którego ludzie się domagają i który to był mocno obecny w trzeciej części gry. Bo animowanego "Wiedźmina" zrobił przecież też Netflix (a konkretnie ta ekipa, która tworzyła bodajże "Castlevanie") i wg mnie ten anime styl kompletnie się nie sprawdził i zwyczajnie do tej konkretnej historii nie pasował. A taki "Wiedźmin" w stylu obrazów Chełmońskiego (gdzie ta polska kresowa wieś i otaczająca ją natura są tematem przewodnim) to byłoby coś fantastycznego. Połączyć to wszystko z tymi różnymi gusłami, zabobonami czy lokalnym folklorem i klimat aż wylewalby się z ekranu.

Odpowiedz
(15-09-2023, 15:27)slepy51 napisał(a):  czy jakiś dokument o dinozaurach na bazie obrazów Zdenka Briana, który byłby totalnie nieakuratny z naukowego punktu widzenia, ale wyglądałby cudownie. No ale rozmarzyłem się teraz za bardzo:)

Wyprawa w przeszłość Karela Zemana się kłania:

Odpowiedz
Widziałem i znam, nawet kiedyś na animalattack.pl recenzję napisałem, chodziło mi ściśle o współczesną animację (ze wszystkimi dostępnymi obecnie dla animatorów narzędziami) w takim stylu

Odpowiedz
Ja dopiero niedawno obejrzałem i nie mogę się nadziwić dlaczego przez tyle lat nie miałem pojęcia o tym filmie. Sporo dość ciekawych efektów nieco innych od tradycyjnego stop motion.

Odpowiedz
Jest teaser świetnego "Kosa"

+ klawy plakat trochę w stylu starej dobrej Polskiej Szkoły

[Obrazek: Kos_plakat-700x1000.jpg]

Odpowiedz
Bardzo fajny teaser. Zawodowy fest. Niepotrzebna jedynie ta śmieszna scenka na końcu, bo burzy klimat.

Plakat też spoko

Wszystko tu dobrze wygląda zresztą. Jedynie ten Bielenia mi nie siedzi, ale to jakaś moja osobista niechęć do jego gry
.

Odpowiedz
@Kryst_007

Bielenia ma tak dużą rolę jak sugeruje plakat? Więcej miejsca zajmuje niż Kościuszko :D

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
No scena z Murzynem fatalna. Nie dlatego, że to Murzyn rzecz jasna.
Ale poza tym wygląda fajnie. Trochę postmodernistycznie (ten cytat z Pana Tadeusza) ale lepsze to zdecydowanie niż jakaś nędzna laurka dla szkół i przedszkoli.

Odpowiedz
Meh, wygląda jak teatr telewizji.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
No to prawda. Nie znam się na technikaliach, ale lubię jak film wygląda jak film a nie jak teatr telewizji. To kwestia kamer cyfrowych?

Odpowiedz
To raczej kwestia sposobu kręcenia i oświetlenia, to wygląda tak jakby początkujący studenci nakręcili coś na YT, żeby coś wyglądało jak film to trzeba przestrzegać pewnych zasad.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości