The Creator (2023) reż. Gareth Edwards
(19-11-2023, 23:37)zdzichon napisał(a): Jak oglądasz na kompie to na większości odtwarzaczy możesz sobie przyciąć po bokach obraz. Całą erę CRT tak oglądałem i żaden zajebisty film nie okazał się być słaby przez te brakujące 10/20 procent kadru po bokach ;)

Nigdy nie oglądam na kompie. A nawet jakbym oglądał to nigdy nie obcinalbym obrazu ;)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:Całą erę CRT tak oglądałem
WHAT
THE
FUCK
?

Odpowiedz
No cóż
.

Odpowiedz
(23-11-2023, 17:51)Gieferg napisał(a):
Cytat:Całą erę CRT tak oglądałem
WHAT
THE
FUCK
?
Przecież dodał, że przez to żaden super film nie stał się beznadziejny, więc w czym problem? ;)

Odpowiedz
Właśnie :)

Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać że byłem młody, biedny, miałem mały TV i zero szacunku dla świętych kadrów. Blade Runner którego pierwszy raz widziałem w nocy na TVP na 14 calowym TV przyciętego do 4:3 zrobił na mnie takie samo wrażenie jak później w kinie czy na wielkim TV z HDR. Ot magia dobrego kina.

Creatora natomiast mogę oglądać w dowolnym formacie i nadal zostanie "bardzo ładny, szkoda że taki głupi" :)

Z luźnych myśli po seansie:
- parę scen fajnych było, jak chociażby ta z robotami samobójcami :)
- sztuczne ziarno nadal jest sztuczne, ale i tak jest lepsze od braku ziarna.
- młody Denzel dostał dużo dobrego w genetycznym spadku, przede wszystkim głos
-szkoda że nie dały scenariusza do poprawienia ChatGPT :)

Odpowiedz
Spoko, Gieferg w 2017 się przyczepił, że student w pokoju na stancji obejrzał Blade Runnera na laptopie xd
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Obejrzałem. No bez niespodzianek. Bida z nędzą. Widoczki i technikalia może i ładne, ale to dla mnie zawsze był tylko dodatek do historii. A historia jest kiepska, sztampowa a momentami głupia.
Kompletnie zjebany motyw Sztucznej Inteligencji. Przecież tu można było wymyślić ze 100 różnych, ciekawych scenariuszy. Klasyczny przykład dzisiejszego kina. Niby dla dorosłych ale jednak dla dzieci.
"Gwiazda Śmierci" to się sprawdza w "Gwiezdnych wojnach", a i to nie zawsze.
Może jakbym w kinie obejrzał to bym dał coś więcej a tak to ze 3/10 można dać.
Szkoda czasu.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Zamówiłem w ciemno steela UHD i jakoś nie miałem okazji tego filmu do tej pory obejrzeć i tak się złożyło, że akurat dziś go przysłali no to odpaliłem i... totalnie nie żałuję zakupu. Jasne, nie jest to najbardziej odkrywcza historia ale film ogląda się świetnie od początku do końca, wizualnie robi to niesamowite wrażenie. Co mnie zaskoczyło to sporo fajnego humoru (scena z psem, tłumaczenie języka robotów, małpa itp.) - mam nadzieję, że Edwards jeszcze coś w Holly nakręci bo wszystkie jego dotychczasowe filmy były co najmniej niezłe.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Fenomenalna dyskusja prawdziwych filmowych gików nie tylko o procesie produkcyjnym "The Creator" ale też bardziej ogólnie o kręceniu wysokobudżetowych filmów w dzisiejszym Holly.

Odpowiedz
Cóż, nie dość, że fabularnie tutaj prawie nic się nie klei, to jeszcze reżyseria jest taka sterylna i bezjajeczna, że sceny, które u dobrego reżysera powinny zadziałać, zaangażować tutaj powodują wzruszenie ramion. Wizja świata beznadziejnie niespójna. Czy widoczki ładne? No ładne, ale też bez przesady z tym pięknem: gdyby tak wyglądający film ujrzał światło dzienne z 15 lat temu, to mógłby robić spore wrażenie, ale dzisiaj sprawia wrażenie przemielenia paru innych które widzieliśmy w ostatnich kilkunastu latach.
4/10

Odpowiedz

Odpowiedz
Eh... Nie wiem, czy mu ten Park Jurajski wyjdzie, ale przynajmniej budżet utrzyma się* w akceptowalnych przedziałach.

*(Chyba, że go zwolnią i zrobią milionowe reshoty :D)

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Jak mu Koepp napisze dobry scenariusz to dostaniemy drugi najlepszy film w całej serii, a jak nie to przynajmniej wizualnie będzie to robiło wrażenie.

Odpowiedz
W pewnym momencie miałem iść na to do kina, w końcu uznałem, ze lepiej iść na Ex4 (na którym świetnie się bawiłem), a potem tak "zachęciliście" że choć teraz mam to pod ręką i mogę obejrzeć w każdej chwili, to jakoś się nie mogę zebrać, bo mam wrażenie, że po obejrzeniu uznam za stratę czasu :P

Odpowiedz
Ja tam do niczego namawiać nie zamierzam, rób ze swoim czasem co ci się podoba skoro dobrze się bawisz na takich kasztanach jak "Expend4bles", mam tylko wrażenie, że ludzie narzekający tutaj na "The Creator" trochę źle podeszli do tego filmu i oczekiwali nie wiadomo jak głębokiego kina s-f rozprawiającego na temat sztucznej inteligencji itp. A Edwards nakręcił po prostu może i nienajmądrzejszy i trochę sztampowy fabularnie, ale jednak wciągający i dający masę radochy akcyjniak s-f z fenomenalną stroną formalną i w dodatku zrobił to w sposób, który ośmiesza współczesne Hollywood i jego podejście do produkcji filmowych w równym stopniu co "Godzilla Minus One".

Odpowiedz
Amen slepy.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(24-02-2024, 22:50)slepy51 napisał(a): ludzie narzekający tutaj na "The Creator" trochę źle podeszli do tego filmu i oczekiwali nie wiadomo jak głębokiego kina s-f rozprawiającego na temat sztucznej inteligencji itp. A Edwards nakręcił po prostu może i nienajmądrzejszy i trochę sztampowy fabularnie, ale jednak wciągający i dający masę radochy akcyjniak s-f z fenomenalną stroną formalną i w dodatku zrobił to w sposób, który ośmiesza współczesne Hollywood i jego podejście do produkcji filmowych w równym stopniu co "Godzilla Minus One".
Cóż, mnie nie wciągnął, radocha była raczej w dawkach degustacyjnych, z kolei forma była bardzo dobra, a nie fenomenalna, ale poza tym się zgadzam :) Przy czym nie wiem czy bardziej na pochwały zasługuje Edwards, który zrobił dobrze wyglądający film za przyzwoite pieniądze, czy na zganienie zasługuje cała reszta producentów i reżyserów, którzy wydają ponad 200 baniek na filmy wyglądające przeciętnie?

Odpowiedz
Oczywiście że Edwards, bo nie jest niczym normalnym w obecnych czasach tego typu pójście pod prąd i na przekór całemu hollywoodzkiemu systemowi. Pooglądaj sobie te materiały zza kulis nawet jeśli film ci średnio przypadł do gustu - wszyscy tam jak jeden mąż powtarzają, jakie to było odświeżające i artystycznie wzbogacające a jednocześnie wyzwalające przeżycie móc w końcu pracować na planie takiej produkcji, jakże odmiennej od tego jak to się robi na co dzień w Holly, gdzie na pierwszy plan wybija się skostniały korpo ład zabijający innowację, pomysłowość i jakikolwiek rozwój. I mówią to wszyscy, począwszy od takich tuzów jak Fraser a kończąc na specach od efektów z ILM.

Odpowiedz
Rozumiem, doceniam, kibicuję Edwardsowi z jego podejściem w kolejnych projektach, no tylko nawet najpiękniejsze historie z planu filmu nie sprawią, że podniosę ocenę chociażby o pół punktu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon