Pierdoły i głupoty o TV (niusy, abonament, stacje tv itp.)
Mental napisał(a):trzech siwych dziadów ślini się na kilka bezmózgich blachar, które znalazły się tam chyba z choinki.

Mowisz o tym odcinku z Polko (jedyny jaki widzialem)?
Oj tam od razu bezmozgich. Fajne dupy. :) Ja tam generalowi Polko zazdroscilem. :)

Odpowiedz
Cytat:Mowisz o tym odcinku z Polko (jedyny jaki widzialem)?

nie wiem. chyba tak:)

Odpowiedz
HBO nie dociera do masowego odbiorcy - porównując zarówno w usa jak i w polsce to takie stacje mają kilka (w Polsce pewnie kilkanaście) niższą oglądalność niż ogólnodostępne stacje

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):A jakby bylo wiecej niz trzy, to wtedy mialbym sie ciebie ponownie pytac ktore to? Proste pytanie, a ty miast grzecznie odpowiedziec, jeczysz jak baba w kosciele. :)
Aj bo może ja jestem nienormalny. Ja zawsze zanim zapytam, to sprawdzam. Taka jestem dziwna zosia-samosia. Ale wreszcie wyjawiłem sekret... i na tym temat, że w TVP Kultura nie ma nic do oglądania, się coś, widzę, skończył :)

Jakuzzi napisał(a):
Cytat:W ten sposób zdefiniowałeś wynalazek pt. DVD, względnie torrenty. W telewizji możesz za to zdecydować o zmianie kanału.
Moge decydowac, co chce ogladac, kupujac programy, ktore chce ogladac.
Ach tak, czyli to jednak te pieniądze Cię bolą, a nie treść. Było tak od razu. Przynajmniej bym to nawet zrozumiał.

Jakuzzi napisał(a):W przypadku telewizji publicznej ja musze placic podatek od telewizora, niezaleznie od tego, czy programy tvp w ogole ogladam, nie majac zadnego wplywu na repertuar, ktory jest ustalany przez grono ludzi, ktore wie lepiej ode mnie, co powinienem ogladac (misja).
No wiec jak z tym Krysztalowym Kapciem?
Mówiłem: będzie w poczcie. Bo teraz mi, proszę, powiedz, jaka jest różnica miedzy tymi złymi ludźmi, którzy układają ramówkę telewizji publicznej, a tymi... no właśnie, jakimi? fajnymi? którzy układają ramówkę stacji komercyjnej. Bo mnie się do dzisiaj przez dwadzieścia siedem lat wydawało, że na każdym kanale leci to, co oni postanowią. Kurde, do mnie nigdy z TVN i Polsatu nie dzwonili po poradę :( Bo że nie dzwonili z TVP, to nic dziwnego, w końcu socjalizm im mózgi przeżarł! :P

Jakuzzi napisał(a):
Cytat:Do działalności kulturalnej, czyli niedochodowej, skądś trzeba dopłacać.
W panstwach socjalistycznych, owszem.
Jak znajdziesz cudowny sposób, żeby społeczeństwo wystarczająco tłumnie chciało oglądać w tv filmy Felliniego i koncerty jazzowe, aby reklamodawcy obłożyli je reklamami, to będzie naprawdę wspaniale i kapitalistycznie. Ale do tego czasu albo trzeba będzie dopłacać, albo zrezygnować ze wszelkich ambicji. Ja jestem za dopłacaniem. Kultura to taki sam nieboraczek jak głodne dzieci ze ściany wschodniej.

Jakuzzi napisał(a):Uznania dzialalnosci kulturalnej za niedochodowa nie rozumiem.
Przekonaj mnie, że jest inaczej, a naprawdę mnie uszczęśliwisz :)

Jakuzzi napisał(a):Po co ogladac sie na widza, skoro kasa tak czy siak bedzie?
To co proponujesz, maestro? Powiedz mi o szkicu kanału/bloku kulturalnego, który spełniałby Twoje wymogi.

Poza tym to jest Twój wniosek i tylko Twój. To nie PRL, choćby nie wiem co i nie wiem jak Ci się kojarzyło. O kojarzeniu zresztą będzie poniżej. Jeśli bardzo chcesz słuchać moich snutych ad hoc wizji, to ja mogę zaraz dopisać, jak widziałbym weryfikację -- uwaga, z braku laku będą wulgaryzmy -- wypełniania misji.

Jakuzzi napisał(a):Ale ja od takiego moglaby wole zdrowe, wolnorynkowe zasady.
Nasz wolny rynek doprowadził do tego, że kulturę mamy, jaką mamy. Zły pieniądz wypiera lepszy. Jeśli, jak rozumiem, chciałeś brać pod uwagę dotychczasową praktykę. W takim razie powinieneś przestać narzekać na gwiazdy i lód, i przestać mnie pytac, czemu mówię o skrajnościach ;P

Jakuzzi napisał(a):
Cytat:PŁATNEJ stacji. Płatne stacje to całkiem inna bajka, o nich nie rozmawiamy.
Dlaczego nie rozmawiamy? Ja rozmawiam. Inna bajka? Normalna telewizja.
Dlaczego? Bo o Polsce mówimy. I polskich realiach, w której telewizje premium nie będą dbały o kulturę. Zresztą żadne nie będą dbały, bo to nie ich rola. Nawet jeśli -- owszem -- Canal+ poza blockbusterami daje trochę ambitnych filmów. To raz. A dwa, że to wcale nie jest taka normalna telewizja. A w każdym razie w sensie, o którym mówisz. HBO ma stałe fundusze. Wcale nie jest zależne od wąsko pojętej oglądalności. Pieniądze mają z abonamentów i owszem, ktoś może zrezygnować z subskrypcji, ale wtedy, jeśli przestanie go satysfakcjonować całość programu. Jeden serial nie spowoduje takiej decyzji. HBO ma swobodę WŁAŚNIE DLATEGO, że liczy się abonament, a nie doraźna oglądalność. Chcesz telewizyjnego przykładu wolnego rynku a la americaine? Popatrz na politykę serialową ogólnodostępnych sieci. Popatrz jaki los spotyka często dobre seriale, które nie przekroczą wymaganego progu (skądinąd mierzonej archaicznymi metodami) oglądalności. Chciałbyś, żeby amerykańskie HBO było chlubną ikoną wolnego rynku TV. Ale nią nie jest. Jeśli już, to raczej jakiś tam FOX.

Jakuzzi napisał(a):
Cytat:Mowa jest o telewizji, która dociera do masowej publiczności.
A HBO to niby nie dociera?
W Polsce? Bo w USA to nie wiem, choć z pewnością też nie.

Jakuzzi napisał(a):
Cytat:Powiedz Ty mnie, dlaczego sobie ubzdurałeś, że to jest puste pojęcie?
Juz pisalem. Misja jest pojeciem, ktore mi nieodparcie kojarzy sie z panstwami totalitarnymi, ktore realizowaly swoje plany lub programy.
Bo Tobie się kojarzy. Cytując Ciebie samego, pierdzielę, za przeproszeniem, co Ci się kojarzy.

Jakuzzi napisał(a):Oto grupa urzednikow zasiada przy stoliku i decyduje, jakie programy powinien ogladac obywatel. Bo szanowny obywatel jest niestety za glupi, zeby sobie samemu taki program ulozyc. My ulozymy za niego. Programy te zawierac w sobie beda okreslone, odpowiednio obliczone ilosci kultury, zeby obywatela ukulturalnic, edukacji, zeby obywatela wychowac.
Cóż, mogę tylko powiedzieć: zgadza się, tak właśnie, po odrapaniu z Twojego sarkazmu, to powinno wyglądać. W naszej pięknej, akademickiej dyspucie powinniśmy rozmawiać o tym, JAK taki program najlepiej ułożyć (a także jak go finansować, jak go doskonalić, jak weryfikować jego odbiór itd.). "Czy" to w ogóle nie jest kwestia. A ten Twój biedny obywatel zawsze może zmienić kanał.

Jesteś zresztą bardzo niekonsekwentny: mnie zarzucasz, że mówię, co by "mogło" być, a sam snujesz jakieś księżycowe wizje. Tymczasem moja wizja jest choćby pod tym względem bezdyskusyjnie lepsza, że ja się zastanawiam (sobie a muzom, naturalnie, ale od tego właśnie są fora dyskusyjne), czy można cofnąć postęp telewizji publicznej ku degrengoladzie stacji komercyjnych i uratować/utworzyć inną, alternatywną jakość, podczas gdy Ty postulujesz, żeby tę degrengoladę ekspresowo przyspieszyć i utworzyć już stu-, a nie tylko siedemdziesięcioprocentową kalkę TVN. To ja się pytam, jaka z tego korzyść?
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
jak Negrin mówi, a ja mogę pokazać bardzo jaskrawy przykład: Firefly - cholernie dobry serial, i chyba nikt z was nie powie, że jest to produkt wybitnie ambitny? A mimo to to co Fox z nim zrobił, to polskim stacjom z ich dziwnym dobijaniem seriali godzinami cenzurą czy niekończeniem serii jeszcze daleko do Foxa. Puszczał odcinki jak chciał zupełnie bez kolejności, przestał w połowie etc.

Mało?

Zresztą nawet wasze HBO genialne co niby się wogóle nie sugeruje oglądalnościa i jest fajne.
A deadwood i Carnivale to z jakiego powodu zostało anulowane? też za ambitne? Art House pełną gębą!

Odpowiedz
Cytat:Carnivale to z jakiego powodu zostało anulowane? też za ambitne?

raczej za drogie. poza tym w planach był już Rome - nieprzyzwoicie kosztowne przedsięwzięcie telewizyjne. z czegoś musieli zrezygnować. inna sprawa: Carnivale - pomimo ze skończył sie na drugiej serii - posiada finał, jakiego mogą mu pozazdrościć najbardziej rozwleczone tasiemce. powiedziałbym wręcz, że jest on idealnie przygnębiający.

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Ach tak, czyli to jednak te pieniądze Cię bolą, a nie treść. Było tak od razu.

Tresc TVP tez nie dziala na mnie balsamicznie.

Cytat:Ale wreszcie wyjawiłem sekret... i na tym temat, że w TVP Kultura nie ma nic do oglądania, się coś, widzę, skończył :)

Myslisz, ze rzucajac tymi paroma tytulami, wytraciles mi szpade? ;) Rozumiem, ze teraz ja powinienem wskazac, co leci na Kulturze przez pozostala czesc ramowki? ;)

Cytat:Bo teraz mi, proszę, powiedz, jaka jest różnica miedzy tymi złymi ludźmi, którzy układają ramówkę telewizji publicznej, a tymi... no właśnie, jakimi? fajnymi? którzy układają ramówkę stacji komercyjnej. Bo mnie się do dzisiaj przez dwadzieścia siedem lat wydawało, że na każdym kanale leci to, co oni postanowią. Kurde, do mnie nigdy z TVN i Polsatu nie dzwonili po poradę :( Bo że nie dzwonili z TVP, to nic dziwnego, w końcu socjalizm im mózgi przeżarł! :P

Ja wytlumaczylem kwestie dosc jasno. Na tyle jasno, ze az glupio mi ja dalej tlumaczyc. Jezeli ty zas zamiast zwyczajnie przeczytac pewne rzeczy ze zrozumieniem, zamierzasz kontynuowac te nieszczegolna ironie, to prosze bardzo.

Cytat:Jak znajdziesz cudowny sposób, żeby społeczeństwo wystarczająco tłumnie chciało oglądać w tv filmy Felliniego i koncerty jazzowe

Dlaczego mialbym szukac takiego sposobu? Niech kazdy oglada to, co chce.

Cytat:Przekonaj mnie, że jest inaczej, a naprawdę mnie uszczęśliwisz

Zaskakuje mnie taka prosba. Nie slyszales nigdy o pisarzach, ktorzy dostaja kase od wydawcow lub rezyserach, ktorzy dostaja kase od producentow?

Cytat:Powiedz mi o szkicu kanału/bloku kulturalnego, który spełniałby Twoje wymogi.

Ale po co? Ja nie jestem gosciem od ramowek, a i w dyskusji patrzymy na sytuacje od innej strony.

Cytat:Nasz wolny rynek doprowadził do tego, że kulturę mamy, jaką mamy.

My akurat niestety stoimi okrakiem miedzy wolnym rynkiem a socjalizmem. Efekty takiej pozycji widac m.in. wlasnie w publicznej telewizji.

Cytat:W takim razie powinieneś przestać narzekać na gwiazdy i lód

A ty powinienes uwazniej czytac moje posty.

Cytat:I polskich realiach, w której telewizje premium nie będą dbały o kulturę. Zresztą żadne nie będą dbały, bo to nie ich rola.

Dokladnie. No wiec o co chodzi?

Cytat:HBO ma stałe fundusze. Wcale nie jest zależne od wąsko pojętej oglądalności. Pieniądze mają z abonamentów

Zdajesz sie utozsamiac HBO z telewizja publiczna. HBO nie ma stalych funduszy, bo srodki, ktore uzyskuje, nie pochodza z przymusowych oplat.

Cytat:Popatrz na politykę serialową ogólnodostępnych sieci. Popatrz jaki los spotyka często dobre seriale, które nie przekroczą wymaganego progu (skądinąd mierzonej archaicznymi metodami) oglądalności. Chciałbyś, żeby amerykańskie HBO było chlubną ikoną wolnego rynku TV. Ale nią nie jest. Jeśli już, to raczej jakiś tam FOX.

Taki juz urok wolnego rynku, ze mamy z jednej strony amitniejsze HBO, a z drugiej wyjatokowo 'masowe' NBC czy ABC, dla ktorych licza sie przede wszystkim programy potrafiace zapewnic maksymalna ogladalnosc, chocby nazywaly sie one MILF's Island lub Zgadnij, kto pierdnal (hi, Tina Fey). Cala rzecz w tym, ze wolny rynek, jak widac, nie musi powodowac, ze tylko te ostatnie stacje beda funkcjonowaly, co zdajesz sie sugerowac.

Cytat:Bo Tobie się kojarzy. Cytując Ciebie samego, pierdzielę, za przeproszeniem, co Ci się kojarzy.

Nie rozumiem. Oczywiscie, ze mnie sie kojarzy. Mam pisac o tym, co tobie sie kojarzy?

Cytat:powinniśmy rozmawiać o tym, JAK taki program najlepiej ułożyć (a także jak go finansować, jak go doskonalić, jak weryfikować jego odbiór itd.).

I rozmawiamy. Ja przynajmniej caly czas pisze, jak nalezy finansowac i weryfikowac odbior. Natomiast kwestie jak ulozyc i doskonalic pozostawiam telewizyjnym specom od marketingu i innych bardziej szczegolowych rzeczy.

Cytat:mnie zarzucasz, że mówię, co by "mogło" być, a sam snujesz jakieś księżycowe wizje.

Jakbys mogl mi pokazac te moje ksiezycowe wizje, bo nie wiem, o czym dokladnie mowisz.

Cytat:Ty postulujesz, żeby tę degrengoladę ekspresowo przyspieszyć i utworzyć już stu-, a nie tylko siedemdziesięcioprocentową kalkę TVN.

Jezeli za pojeciem degrengolady kryje sie prywatyzacja, to owszem, postuluje. Czy w wyniku takiej prywatyzacji powstanie kalka TVN-u (stacji, niestety, wyjatkowo 'masowej', przyznaje), tego nie wiem, bo i skad mialbym wiedziec? Faktem jest, ze tak sie stac nie musi

Odpowiedz
soldamn napisał(a):A deadwood i Carnivale to z jakiego powodu zostało anulowane? też za ambitne? Art House pełną gębą!

Tak to juz niestety bywa w systemach, ktore opieraja swoje dzialania na zasadach rachunku ekonomicznego. Wole jednak takie sytuacje od przymusowego lozenia na sztuke niczym w glebokiej komunie.

Odpowiedz
Z mojej strony EOT. Są rzeczy, które zasługują na wsparcie i kultura (jak pojmowana -- to inna dyskusja, której podjęcia odmówiłeś :) ) jest jedną z nich, a wolny rynek co prawda jest odpowiedzią, ale nie na wszystko, zwłaszcza w sferach, które są wartościowe, ale nie budzą powszechnego zainteresowania. Ja się z taką myślą zgadzam, Ty, jeśli nie chcesz, to się nie zgadzaj, i na tym poprzestańmy.

Odpowiedz
Negrin, kultura poradzi sobie bez pomocy panstwa. W Ameryce nie ma zwyczaju lozenia na kulture, a artysci nie maja problemu z traktowaniem swoich dziel w kategoriach produktu, a jakims cudem pojawiaja sie tam znakomite filmy, ksiazki, plyty czy musicale. Oczywiscie, takie podejscie, jak twoje, mnie nie zaskakuje, bo w Polsce caly czas przewaza myslenie socjalistyczne (czy lagodniej - solidarnosciowe), zas tesknota za wszechwladnym panstwem, ktore zaopiekuje sie biednym obywatelem, jest wciaz silna. Ja jednak nie jestem naiwniakiem i wiem, ze mecenat panstwa wyglada tak, iz pieniazki dostanie kilkanascie arystow wysmienitych i kilkaset miernot, ktorych nikt nie bedzie chcial sluchac lub ogladac (urzednik musi w koncu tylko rozdac kase, reszta go nie obchodzi). To widac nie tylko w telewizji, ale takze w kinie oraz na innych polach kultury.

Doszlismy zatem chyba faktycznie do punktu, w ktorym trzeba powolac sie na swoje roznice swiatopogladowe i dac spokoj.

Cytat:Są rzeczy, które zasługują na wsparcie i kultura (jak pojmowana -- to inna dyskusja, której podjęcia odmówiłeś

Nie odmowilem.

Odpowiedz
Tytułem postscriptum powiem, że gdyby w Polsce pod tym względem (zresztą nie tylko pod tym :) ) dało się tak jak w Ameryce, to byłoby pięknie, i ja się z tym zgadzam. Tyle że się nie da :)

Odpowiedz
jakiej komunie ;)?

btw jesteście w stanie wymienić od ręki jakiś inny kraj poza USA który nie ma państwowej telewizji?

Odpowiedz
soldamn napisał(a):btw jesteście w stanie wymienić od ręki jakiś inny kraj poza USA który nie ma państwowej telewizji?
Co prawda nie jest to telewizja państwowa sensu stricte, ale w USA jest PBS.

EDIT: Ciekawostka. Wcześniej o tym nie wiedziałem, a właśnie wyczytałem, że np. w Wielkiej Brytanii również ogólnokrajowi nadawcy komercyjni (ITV i Five) mają wpisane w koncesję obowiązki "public service", czyli należałoby powiedzieć: misyjne :)

Odpowiedz
Koniec misyjnej telewizji?

http://wiadomosci.onet.pl/1842610,327,item.html
Zdałem sobie sprawę, czym jest szaleństwo. To wiara w swoją własną, jedyną rzeczywistość i zachowywanie się tak jakby nie było żadnej innej.

Odpowiedz
Chyba raczej oficjalny koniec misyjnej TVP. Wszyscy wiemy że od dawna to tylko pusty slogan.

Ciekawostka: Jakiś czas temu zauważyłem że MTV wprowadziła podczas reklam licznik odliczający do końca reklam. Co prawda oglądam MTV tyle co nic, ale to bardzo fajna rzecz, dobrze by było gdyby np. Polsat wprowadził coś takiego. Chociaż pewnie sami by się głupio czuli, gdyby po rozpoczęciu przerwy zaczęło się odliczanie od 20 minut :roll:

Odpowiedz
Tego to już się z abonamentem pogodzić nie da.

Odpowiedz
ten artykuł nie ma sensu - od kiedy moda na sukces wchodzi w target 16-49 ?

Odpowiedz
Skoro Artemis namiętnie ogląda, to serial najwyraźniej wchodzi w taki target ;)

Odpowiedz

Odpowiedz
Bzyku napisał(a):A najbardziej mnie śmieszy ta cała obrzydliwa moda na gwiazdy. Gwiazdy tańczą, śpiewają, wygłupiają się, występują w quizach, znów tańczą, jeżdżą na łyżwach, znów śpiewają... niedługo będą jeszcze pierdzieć, jeść i układać pasjansy. Aż strach otworzyć lodówkę...

A ja mam pomysł na nowy show! BOKS Z GWIAZDAMI! Czujecie to? W jednym narożniku Jola Rutowicz, w drugim Michalczewski. Albo w czerwonych spodenkach wokalista Feela a w niebieskich Evander Holyfield. Taki schemat - celebryt kontra zwodowiec :) Fajne by to było, nie?

I Majewski w roli sędziego.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon