Dużo pisze
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 3
Love Again (2023) - rom-kom (z naciskiem na rom) ze wszystkimi wadami i zaletami gatunku. Odświeżającym pomysłem (który mi się spodobał) było zaangażowanie Celine Dion do zagrania samej siebie. Lubię gdy sławni ludzie grają w filmach siebie. Byłem mocno zaskoczony jak ona często poruszała kwestię swojego nieżyjącego męża - agenta. Przez to jej rola wydawała się taka bardziej osobista, choć aktorsko deliktanie mówiąc Celina nie dojechała. W ogóle ciekawi mnie proces powstawania scenariusza w takich przypadkach. Czy najpierw zapraszamy śpiewajkę do współpracy i mając ją w garści piszemy skrypt, modląc się, że przypadnie jej do gustu, czy piszemy rolę dla niej, pokazujemy i również modlimy się, że przypadnie do gustu. Tak czy siak ryzyko spore:)
Tak poza tym to sztampa, ale sympatyczna sztampa. Parę razy się uśmiechnąłem, do tego miło się patrzy na Priyanke Chopre. Żadna to piękność, ale ma w sobie to coś, co sprawia, że człowiek chciałby się przytulić. Za to męski bohater historii to spory minus. Gość wygląda jak trzeba, ale jego zachowanie to jedno wielkie #CreepAlert. Zachowuje się jakby nigdy za cycka nie złapał pomimo, że wyglądowo pozostawia w tyle 3/4 Nowego Jorku:). Waham się czy dać 5/10 czy 6/10, ale na zachętę zdecyduję się na szósteczkę.
P.S. Wracając do Celiny. Ona okropnie się starzeje. Dałbym jej coś w okolicach 65, a patrzę na wiki i jest o dekadę młodsza. Zwolennicy spiskowych teorii powiedzieliby, że ktoś jej zakręcił kurek z adrenchromem:)
11-03-2024, 23:28
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,107
Liczba wątków: 5
Damsel
..to w gruncie rzeczy przeniesiony w konwencję fantasy horror o złowrogim kulcie i potworze/psychopacie tropiącym final girl po jaskiniach. Ray Winston przypomina sobie czasy gdy walczył ze smokami u Zemckisa jako Beowulf, Robin Wright gra zimną władczą sucz (żaden spoiler, to widać już w pierwszym ujęciu tej postaci). No co też się stało ze słodką Buttercup :p
Angela Bassett wzięła tu rolę chyba tylko po to aby zagrać królową matkę która jest całkowitą opozycją do królowej Wakandy. Zamiast eleganckiej, władczej, arystokratycznej, charyzmatycznej królowej o perfekcyjnie wyrzeźbionym ciele tutaj mamy ciepłą, poczciwą, przysadzistą kobiecinę.
Millie Bobby Brown jest ładna, fajna ale kurczę.. z taką żuchwą to mogłaby spokojnie zagrać w jakimś filmie wnuczkę Arnolda Schwarzeneggera. No i w sumie jest tu kilka scen które pokazują że byłaby całkiem niezłą kandydatką na Red Sonję.
Bo najlepiej wygląda gdy jest utytłana, poobdzierana, w stylu barbarzynki :p
Generalnie niezła zabawa, kilka naprawdę dobrych scen, fajni aktorzy.
7/10
12-03-2024, 03:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2024, 03:37 przez Rozgdz.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,088
Liczba wątków: 67
Średnio-słaby jest ten film a najgorsze w nim jest to, co powinno być jego najmocniejszym punktem i jest to smok, a dokładniej jego dizajn. Niestety, ale odpowiedzialny za jego projekt Patrick Tatopoulos (jeden z najbardziej przereklamowanych typów w branży) potrafi w kółko odświeżać tylko jeden rodzaj potwora, dlatego znów dostajemy Godzillę z 1998 po lekkim liftingu.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
12-03-2024, 03:50
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,107
Fakt, cały czas się zastanawiałem skąd ja znam tego smoka :p
Bym powiedział że Godzilla z 1998 jednak był zaprojektowany lepiej.
12-03-2024, 03:54
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,209
Liczba wątków: 29
(12-03-2024, 03:50)slepy51 napisał(a): Tatopoulos
Czy nie tak dali na nazwisko temu kamerzyscie w "Godzili"?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-03-2024, 03:59
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,088
Nie kamerzyście tylko bohater grany przez Brodericka miał tak na nazwisko właśnie na jego cześć, taki mało zabawny inside joke ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
12-03-2024, 04:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2024, 04:18 przez slepy51.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,209
Liczba wątków: 29
Myślałem o dwóch. Wybrałem złego. Ale pewnie dlatego, że do niego bardziej pasowała mi greckość
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-03-2024, 09:39
.
Liczba postów: 27,528
Liczba wątków: 60
Six Degrees of Seperation - miałem na liście, bo Oleszczyk zachwalał jako jeden z najlepszych filmów wszech czasów, a od niedawna jest na Amazonie, no to rzuciłem okiem. Jest to bardzo dobre, a jeśli ktoś lubi historyjki o naciągaczach to mu się spodoba. Ogląda się znakomicie, bo film jest lekki, łatwy, ładny i przyjemny, jednak do wybitności to tam sporo brakuje - główny problem mam z poziomem naiwności tej nowojorskiej elity, to znaczy sam pomysł na szwindel jest spoko i jest to wiarygodne, ale im dalej w las, tym zaczyna być to bardziej naciągane i miałem kilka takich momentów, że pomyślałem sobie, że nie no, to już jest filmowa przesada i nikt prawdziwym życiu by w to nie brnął tak, jak Ouisa. Za to na szczególną pochwałę zasługuje szkatułkowy scenariusz, który znakomicie żongluje kolejnością zdarzeń i poziomami opowiadania - jest to przyjemne zwłaszcza na początku, gdy jako widz po raz pierwszy orientujemy się w co będzie grać reżyser, bo oglądamy po raz drugi tą samą scenę.
Will Smith już wtedy powinien dostać pierwszą nominację oscarową.
Przyznaję solidne 8/10
Słówko o polskim tłumaczeniu: oczywiście jest błędne, bo nie chodzi konkretnie o szósty stopień oddalenia, tylko ogólnie o hipotezę sześciu stopni oddalenia. Co ciekawe istnieje też serial o nazwie Six Degrees i on jest przetłumaczony poprawnie jako Sześć stopni oddalenia, a co jeszcze ciekawsze: jego producentem był J.J Abrams, który w filmie ma epizodzik, swoją drogą wg mnie mocno przeszarżowany.
12-03-2024, 11:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2024, 11:13 przez simek.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,204
Anatomy of a Fall - raz na jakiś czas należy obejrzeć zdobywcę "Złotej Palmy" po to, żeby się upewnić, że nie należy oglądać filmów, które zdobywają "Złotą Palmę". Nuda, nuda i jeszcze raz nuda okraszona bohaterami na których miałem kompletnie wyjebane.
Czy się zabił, czy jego zabili, czy ona pójdzie siedzieć, czy wyjdzie wolna, cokolwiek... Jakby to nakręcił facet o facecie nawet byśmy o tym nie usłyszeli, no ale wybitna reżyseria, wybitna gra aktorska, podskórne napięcie, subtelna gra emocji, bla bla bla...
Kiedyś jak jakiś Rohmer czy Techine kręcili film o niczym, to przynajmniej się nie nudziłem, choć oglądałem typowy, francuski film o niczym.
3/10, pies najlepszy.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
12-03-2024, 21:40
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,135
Toś mi teraz klina zabił. Miałem iść w tygodniu, ale teraz sam nie wiem. :|
13-03-2024, 04:29
.
Doktor miewa swoje odpadły i wygląda na to, że właśnie teraz jest ten przypadek :p
13-03-2024, 07:23
Miss Avatara 2016
(13-03-2024, 04:29)Mefisto napisał(a): Toś mi teraz klina zabił. Miałem iść w tygodniu, ale teraz sam nie wiem. :|
A idź, tylko potem niech Ci simek zwróci za bilet jak taki wyrafinowany miłośnik kina :)
Oglądałem kilka dni temu w ramach odświeżenia pewnych klasyków " Reversal of Fortune". W sumie bardzo podobny temat. Też całość się kręci wokół "kto i czy zabił". I tak samo powinno to po mnie spłynąć bo co mnie obchodzą losy zborsuczonych arystokratów, którzy nudzą się serdecznie i nie wiedzą co ze sobą począć. Czy na lunch zjeść homara czy może jednak kawior. Może opera, a może jednak mecz polo. A mimo to wszystko zagrało perfekcyjnie. Nawet odstręczający, wyniosły arystokrata potrafił wzbudzić moje zainteresowanie. Jasne, że to laurka dla Dershowitza, bo w końcu na podstawie jego książki, a typ raczej taki święty nie jest, ale ogląda się z napięciem i emocjami do końca. Chociaż jak ktoś słyszał o sprawie to doskonale wie jaki jest koniec.
Tutaj spokojnie solidne 8/10 i smutek, że taki aktor jak Irons dostał w karierze tylko jedną nominację i jednego Oskara.
13-03-2024, 09:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2024, 09:42 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Liczba postów: 6,768
Liczba wątków: 6
Wystarczy, że każdy na forum komu się podobało zwróci po 2 zł, bo Doktor marudzi chyba jako pierwszy.
13-03-2024, 09:44
Miss Avatara 2016
Aż przejrzałem temat i widzę raptem dwie opinie, poza moją. Obie pozytywne, obie nieobiektywne. Pierwszy to simek, a simek jak to simek, optymista i wszystko mu się podoba. Druga to Kryst, student kulturoznawstwa, który z zasady lajkuje jakieś artystyczne pierdoły. Jedyna obiektywna opinia jest moja, bo mi nikt nie płaci i nie muszę nikogo udawać :)
13-03-2024, 09:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2024, 09:48 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Plus moja, plus nawrocki ma w topce roku. No dobra, na razie po 5 zł się zrzucamy.
13-03-2024, 09:54
Miss Avatara 2016
Ty lubisz PTA, więc jesteś takim starszym Krystem, który z tego po prostu nie wyrósł. A nawrocki, to nie wiem co mu się stało? Pewnie się pomylił i dał wysoko bo tytuł fajny.
13-03-2024, 09:56
Stały bywalec
I obym nigdy nie wyrósł! Co tobie się ostatnio podobało? Czy po prostu nic?
13-03-2024, 10:03
Miss Avatara 2016
(13-03-2024, 10:03)PropJoe napisał(a): I obym nigdy nie wyrósł! Co tobie się ostatnio podobało? Czy po prostu nic?
Top Gun
1670
Living
Rojst
American Fiction
Kot w butach
Blue Samurai
Wszystko 6/10 (u mnie to uczciwa i wysoka ocena) albo wyżej.
Bo co?
13-03-2024, 10:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2024, 10:15 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Bo jestem ciekaw po prostu. Bez podtekstu. Living miałem na oku jakiś czas temu i odpuściłem, ale skoro w tak doborowym towarzystwie się znalazł to muszę ponownie wpisać na listę.
13-03-2024, 10:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2024, 10:34 przez PropJoe.)
.
Living całkiem niezłe, ale to raczej porządnie zrobiona rzewna popierdółka, a nie jakiś super film.
Doktorze, no ale co ostatnio oceniłeś na >8/10, bo filmy na 6/10 to się trafiają co chwila?
13-03-2024, 11:23
|