desjudi napisał(a):i ani się ważcie wpuszczać do sieci kolejną videorecenzję bez użycia mikrofonów 8)
już myślałem, że dokończysz: bez użycia Guzeppe :lol:
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
12-11-2008, 22:02
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
desjudi napisał(a):i ani się ważcie wpuszczać do sieci kolejną videorecenzję bez użycia mikrofonów 8) już myślałem, że dokończysz: bez użycia Guzeppe :lol:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 12-11-2008, 22:02
Guzeppe - pełna racja.
Przede wszystkim, nawet jeśli nie scenariusz, to zróbcie plan. Zaczynamy od tego, potem to, teraz to; teraz zaczynacie temat, przeslizgujecie się po wierzchu, NIE KOŃCZYCIE go, i jedziecie dalej. Po prostu mało w tym treści. Wazny jest też wstęp - to od niego zależy, czy widz wytrzyma do konca. Nie od rzeczy byłoby "Dzień dobry" bądź "witamy ponownie". Nie lećcie od razu z opiniami, a lepiej dwa słowa, o czym jest ten film. Jak ktoś wam zrobi małą czołówkę, będzie git. Gdy oglądałem filmik, zastanowiło mnie też, czy jesteście w ogole świadomi obecności kamery. Czułem się, jakbym podsłuchiwał dyskusje kilku osób po wyjściu z kina. Nie bać się kamery, (ponoć) nie gryzie. A kontakt z widzem nawiązan być musi. i ostatni kaprys - muzyka. Jakis motywik z filmu cicho w tle bardzo miło widziany. Pozdrawiam, i miłej zabawy z kolejnym wydaniem. 13-11-2008, 17:42
Pisałem o tym wcześniej, ale napisze jeszcze raz - poprzednio zerkaliśmy ale otrzymaliśmy sporo opinii żeby nie patrzeć w kamerę. Dostosowaliśmy się.
Odnośnie scenariusza to myśleliśmy o tym ale uznaliśmy, że nie damy rady wypaść naturalnie recytując przygotowane kwestie. Okazało się jednak, że płyty chodnikowe potrafią być bardziej naturalne niż my idący 'na żywioł' więc następnym razem spróbujemy innego podejścia do tematu. 13-11-2008, 20:10
jeśli masz scenariusz, to nie znaczy, że masz się go uczyć na pamięć. On ułatwia kontrolowanie rozmowy bez zbaczania na nieistotne tory. To jak z prowadzeniem wykładów/prelekcji/zajęć/biznesu - plan jest potrzebny, żeby nie zapomnieć i skończyć to, co zaczęte 8) Po kilkudziesięciu latach może i idziesz na żywioł, bo umiesz, ale żeby z każdym dniem zbliżać się do profesjonalizmu trzeba korzystać ze sprawdzonych metod (które kreatywności wcale przeca nie umniejszają).
Czekam na więcej, bo jest na co 8) Pamiętajcie o mikrofonie 8) 13-11-2008, 20:52
Z mikrofonem może być problem, z kilku powodów, głównie technicznych. Postaramy się zrobić co w naszej mocy.
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die." 13-11-2008, 21:57
Stary, bez mikrofonu to nawet nie zaczynajcie, bo ja tez zbojkotuje, i mam nadzieje ze pozostali tez. :) Teraz to brzmi jak dzwiek nagrywany w kiblu. Mikrofon to za 20 zeta znajdziecie. A jak nie potraficie tak go podlaczyc, zeby nagrywac dzwiek rowno z obrazem, to proponuje inna formule recenzji: nagrajcie rozmowy jako audio i podlozcie je do klipow z fragmentami filmu.
13-11-2008, 22:08
Jest jeszcze inna możliwość: plyback, czyli najpierw nagranie audio, a potem ostra gimnastyka szczękowa przed kamerą. :)
13-11-2008, 22:16
Genialne w swojej prostocie. ;) Jak nie macie wejścia na mica w kamerze to zawsze możecie podłożyć oddzielnie nagrany dźwięki pod obraz w post-produkcji.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 13-11-2008, 23:44
nie musi być to sztywny scenariusz. Zróbcie plan:
1. Fabuła 2. Zdjęcia 3. Montaż... . . N. Podsumowanie. i trzymajcie się tego zarysu, żeby nie offtopować. Możecie zmieniac punkty w kolejności i zależnie od filmu, jak wam pasuje. Tylko nie zacznijcie gadać o jednym aktorze, potem o zdjęciach, i znowu o innym aktorze, bo to bez sensu. Jak za bardzo skręcicie - sie wytnie w postprodukcji, a pomiędzy da dwa ujęcia z trailera bez waszych głosów w tle - nie będzie widać. Magia kina :D Teksty - zastanówcie się przed nagraniem co chcecie powiedzieć, w ogólnych zarysach, recytować nie powinniście. 14-11-2008, 00:18
Wow, dzieki za swietna obrobke! Napiszcie, kto jest jej autorem, slawa mu sie nalezy. :)
P.S. Widze, ze moj argument, dlaczego oryginalnie pisalem "zombi" bez "e" cie nie przekonal. :) P.S.2 "wskutek nie zabezpieczenia przez Romero praw do filmu, stał się on własnością publiczną" Czemu korekta mi robi bledy? "Niezabezpieczenia" to jedno slowo, prosze panstwa. :) Poza tym chcialbym zmienic "stal sie on" na "utwor stal sie" - zgrabniej brzmi. Z gory dzieki. 15-11-2008, 13:47
Świetny artykuł! Dobra robota Military.
W tym fragmencie tekst nie wiedzieć czemu przechodzi do następnej linijki: 'Romero, zombie już nie byli portretowani jako przybysze z Karaibów.'
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 15-11-2008, 14:19 military napisał(a):Czemu korekta mi robi bledy?Teraz jeszcze pytanie, czy to korekta powstawiała Ci przecinki między "mimo" i "że", czy jednak tylko nie usunęła ;)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
15-11-2008, 14:35 Glut napisał(a):W tym fragmencie tekst nie wiedzieć czemu przechodzi do następnej linijki: "przybysze" mieli być wyróżnieni jako kolejny śródtytuł - widać obróbkowicz nie zrozumiał zamiarów. Dzięki za opinię. ;) Negrin - to już mój błąd. 15-11-2008, 14:57
Btw, bardzo fajny artykulik tak w ogóle :)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
15-11-2008, 15:02
1. Zombie zostawiłem tylko przez moje widzimisię - jakoś słowo Zombi mi się niedokończone wydaje, nawet mimo Twoich przekonujących argumentów ;)
2. Niezabezpieczenia poprawione. 3. Utwór stał się poprawione. 4. Mimo że poprawione. 5. "Przybysze" jedynie dodalem do tekstu, a żeby zrobić ladny śródtytuł zwróć się do osoby obrabiającej - z tego co pamiętam to FIDEL. 6. Strona główna poprawiona.
"It's alive!"
15-11-2008, 16:39 military napisał(a):Za przykład niech posłuży znienawidzony przez krytyków, nastawiony na pokazywanie przemocy film "Obcy kontra Predator 2" znienawidzony przez krytyków, dobre. chłopie, cały wszechświat nienawidzi tej komputerowej padliny, nawet najbardziej odmóżdżone amerykańskie dzieci:) sam artykuł spoko. arcyklimatowe motto na początku. cholera, narobiłeś mi smaka, panie "Nastawiony Na Pokazywanie Przemocy AvP2":) na powtórkowy seansik Nocy i rimejku tejże. 15-11-2008, 18:10
Apropo motta -
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 15-11-2008, 18:40
artykuł fajny, ale powiedz mi brachu, gdzie Ty widzisz s-f w filmach o zombiakach? słucham i proszę o rzeczowe argumenty, a nie typu: "bo zmarli powstali" :roll:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 15-11-2008, 19:05 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,456 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,337 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,157 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |