Stały bywalec
Liczba postów: 3,058
Liczba wątków: 28
https://naekranie.pl/aktualnosci/fundacja-3-sezon-warszawa-wilanow-zdjecia-1712822234?fbclid=IwAR2YRpVy0_cd0XofnOobPXmHbsW_ky1g13j3iWCyaxUTVAxNQZClfXe2CpQ_aem_AZqAJsYuSaRAjyOm9K_hHoMWbWqijChgDVY238gNnzfTdPBJ1edWLP6Q08vzul-tgtOIZrqY3lhZvYsYYj6vLSYv
W 2023 roku przed wybuchem strajków scenarzystów i aktorów twórcy zdołali nakręcić połowę sezonu. Teraz trwają prace nad drugą połową. W Polsce odbędzie się większość zdjęć. Twórcy planują kręcić w czterech polskich miastach: Warszawie, Krakowie, Lublinie i Katowicach. Poza tym plan będzie mieć też miejsce w czeskiej Pradze.
Swoją drogą to już drugi serial Apple (po "For All Mankind") kręcony w Polsce.
11-04-2024, 17:18
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,520
Liczba wątków: 5
Łał, Hari Seldon w Miasteczku Wilanów :D
Trzeba się będzie wybrać i popatrzeć.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
11-04-2024, 17:40
Stały bywalec
Wilanów po 10-tej kadencji Trzaska:
Krde do końcówki drugiego sezonu zostały mi dwa odcinki, sęk w tym, że oglądam go na raty od 23 roku. Po prostu ta historia jest angażująca a przynajmniej trochę ciekawa, ale tylko w wątkach imperialnych, bo reszta to słodkie pierdy. Asimov dał tylko nazwy, imiona i nazwiska.
12-07-2025, 23:43
Agent Putina
Liczba postów: 4,370
Liczba wątków: 21
Czy jedno z nazwisk to Muł? Ponieważ Muł to przechuj.
Tak, Druga Fundacja to mój ulubiony tom.
13-07-2025, 01:06
Miss Avatara 2016
Ej ale zajebista ta fotka.
Rok 2137. Klon Imperatora Fajnopolaków Rafał Czaskoski kończy 32 kadencję :D
Sam serial przestałem oglądać dawno temu. Poza dekoracjami wziętymi z Asimova nie ma tutaj praktycznie nic z jego ducha i twórczości.
A już psychohistoria i sam Seldon są wręcz zaprzeczeniem tego co było w książkach.
13-07-2025, 09:57
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,252
Liczba wątków: 19
Radzę obejrzeć najnowszy odcinek i uważnie patrzeć na drugoplanowe gęby ;)
Polski już nie ma.
18-07-2025, 16:39
Stały bywalec
Liczba postów: 2,699
Liczba wątków: 0
Jest Dziwisz?
19-07-2025, 09:20
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,108
Liczba wątków: 4
Nie, ale tez jest zajebiscie :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
19-07-2025, 10:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2025, 10:19 przez Bucho.)
pernikovy tatko
Liczba postów: 3,377
Liczba wątków: 30
Agent Putina
Liczba postów: 4,370
Liczba wątków: 21
Opłaciło się być sprzedawczykiem.
19-07-2025, 10:48
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,287
Liczba wątków: 67
Heh, jakbym oglądał, to bym w życiu nie poznał. Ale fajnie, niech się chłopak bawi, młody jest.
19-07-2025, 13:42
Stały bywalec
Korzystając nieco z wolnego czasu, który musiałem spędzić w mieście nadrobiłem drugi sezon. I no cóż... Zaczął się całkiem przyjemnie w taki pulpowy sposób, by po zaledwie dwóch oczy trzech odcinkach zacząć przynudzać przygodami Seldona i dwóch mulatek/murzynek na planecie telepatów. O ile Harris jadąc nieco na autopilocie daje mimo wszystko radę tak jego dwie towarzyszki są po prostu okropne, widać ogromną przepaść warsztatową a grająca Gaal Dornick Lou Llobell ma taki akcent, że gdy ją słyszę to mam wrażenie, że desperacko łyka powietrze.
Oczywiście serail stoi (według mnie) wątkiem imperialnym i stroną wizualną (chociaż przyznam, że ta jest nalepsza tam gdzie pokazują cyfrowe mate paintingi - czuć w nich ten bombastyczny klimat sf z l. siedemdziesiątych, te gigantyczne konstrukcję robią wrażenie. W tym sezonie wątek Kleonów i Demrezel jakkolwiek skręca w ciakawy temat braku wolnej woli - mianowicie okazuje się z grubsza, że androidke jak i kolejne kleonowe inkarnację są w istocie skazane na kontynuację dzieła założyciela genetycznej dynastii. Przyznam nawet, że to działa, bo w końcu można zrozumieć, że imperium jako takie przestało się rozwijać przez ci po prostu jest skazane na zagładę.
Co do postaci Hobera Mallow to nie wiem, po prostu mi tu nie pasuję - taka blada kopia Hana Solo.
Finał ze zniszczeniem Terminusa, i nastęonie zbiorowym samobójstem floty Imperium - jakkolwiek wizualnie ciekawy tak był kompletnie naiwny. Bela Riose akcetpujący zagładę swoich ludzi ot tak sobie, to, że nikt nie usiłował uciekać po prostu lol. W BSG czy Expanse w takich przypadkach dochodziło do podziału floty na lojalistów i tych występujących przeciwko złowrogim rozkazom, co kończyło się wojną domową tudfzież mała bitwą. Tutaj? Ot okręty eksplodują sobie od A do Z.
Ogólnie wrażenia więc mocno mieszane. Sezon taki 6 na 10, można obejrzeć gdy nie ma się nic innego do roboty. Przyznam jednak, że ciekaw jestem tego trzeciego sezonu.
20-07-2025, 13:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2025, 15:47 przez Scheckley.)
Miss Avatara 2016
Spoiler Ci nie działa jakby co :)
20-07-2025, 14:40
Stały bywalec
Naprawione :P
Tymczasem obejrzałem sobie pierwszy odcinek trzeciego sezonu, i no cóż serial ma pewien stały określony poziom, którego nie może przekroczyć, niemniej może czasami służyć jako guilty pleasure.
Pierwsza scena z wprowadzeniem Muła jest kompletnie bez sensu. Potężny mutant-telepata, musi uciekać się do jakiegoś szantażu z porwaniem córki władcy planety i potem umawia się na ustawkę na leśnej polanie z piechotą i flotą tegoż władcy. Oczywiście w mgnieniu oka zmusza żołnierzy żeby się nawzajem powybijali a władcę do przekazania mu dowództwa itp. Noż kurde równie dobrze mógł się udać w przebraniu i zrobić to samo z odległości, bez żadnych teatralnych gestów. No, ale w sumie to pisał (i reżyserował) David S. Goyer więc miało być bez sensu, ale efektownie.
20-07-2025, 15:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2025, 17:52 przez Scheckley.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,076
Liczba wątków: 8
(19-07-2025, 10:30)Phlogiston2 napisał(a): https://www.instagram.com/p/DMP5YrpoIsT/?img_index=1
Sprawdziłem tą scenę i nic nie mówi. Ale od czegoś trzeba zacząć czego najlepszym przykładem jest Adamczyk w Counterpart z Simmonsem, gdzie miał dwie sceny krótkie, w jednej był w kominiarce, a w drugiej siedział w szpitalu, a potem zagrał większe role w Hawkeye, For All Mankind i w Night Sky z Simmonsem i Spacek. Zgaduję że to nie jedyny Polak w małej roli, skoro u nas kręcili.
20-07-2025, 21:07
Stały bywalec
Trochę miałem ostatnio na urlopie czasu to oglądam sezon trzeci. W sumie to chyba lepszy i bardziej równy sezon, jakkolwiek Apple dało mniej hajsu to dzięki temu odcinki trwają około 45 minut przez co nie ma aż takiego smęcenia jak w poprzednich. Historia spina się, coś tam widać (w końcu!), że twórcy chcą cos przekazać w kontekście postaci Demrezel i Cleonów. Zauważnlnie jest znacznie mniej Jareda Harrisa. Lee Pace jak zwykle rządzi jako (tym razem) zblazowany Brat Dzień, przyznam jednak, że jego postać z pierwszego sezonu była hmm... jakaś taka po prostu bardziej mocarna. Tutaj zaś Cleon chce po prostu olać Imperium i żyć po swojemu, co jednak jak wiemy nie jest do końca możliwe.
Demerzel jest za to coraz bardziej negatywną postacią. W poprzednim sezonie dowiedzieliśmy się, że to w istocie ona rządzi Imperium a genetyczna dynastia to w istocie marionetki. Cleonowie pozostają z Demerzel w toksycznym stosunku współzależności, a ona sama została zaprogramowana do bezwzględnego posłuszeństwa idei Imperium przez Cleona I. Problem polega na tym, że to ta robotka stała za zamachem na gwiezdną windę w pierwszym sezonie, który kosztował życie setek milionów ludzi, a wszystko w wyniku podświadomej chęci uwolnienia się z zaprogramowanego posłuszeństwa. W ostateczności, wychodzi na to, że Demerzel to egoistyczna ludobójczyni na kosmiczną skalę - normalnie metalowy Hitler w spódnicy :P
BTW obecnie większość serialu powstaje w Czecha i w Polsce, przyznam, że brakuje mi trochę krajobrazów z Wysp Kanaryjskich, bo te nasze krajobrazy to jednak są po prostu nazbyt "swojskie".
Plus zmienili też nieco intro:
18-08-2025, 14:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2025, 17:52 przez Scheckley.)
Stały bywalec
No i jestem już po finale trzeciego sezony i kurczę przyznam, że jakoś pykło, mam wrażenie, że serial w końcu znalazł na siebie pomysł. Przy czym niestety te dwuletnie przerwy między sezonami są po prostu okropne, zdecydowanie produkcja bardziej by siadła gdyby były tylko roczne odstępy, a tak to czekaj wiatru w polu :(
Konkluzja z oszalałym Zmierzchem niszczącym planety, zabijającym wszystkie klony Cleona I była całkiem całkiem całkiem. Ba nawet sama Damrezel ginie, przy czym nie było mi jej szkoda - bądź co bądź jest odpowiedzialna za zabicie dziesiątków milionów ludzi na Trantorze w pierwszym sezonie.
Rozwikłanie zagadki Muła, odmienne niż w książce i jakieś takie nieco wysilone, ale rozumiem, że to nie byłaby dla nikogo żadna niespodzianka, gdyby poszli za Asimovem. Irytujące było jednak to, że Seldon z Krypty, mówi, że coś w origin story fałszywego Muła mu nie pyka, ale na koniec nie dowiadujemy się co to dokładnie było.
Ostatnia scena z widokiem Ziemi zwiastuje nawet intrygująca historię w czwartym sezonie - Zmierzch na Trantorze. Muł na Nowym Terminiusie i Roboty w bazie na ziemskim Księżycu,
Zdjęcia, efekty, scenografia i kostiumy oczywiście tip top.
Fabuła miała swoje wzloty i upadki, ale zdecydowanie wątek dynastii genetycznej był najlepszy. Ba, to oni powinni być cały czas na pierwszym planem bo Gaal Dornick to obsadowa pomyłka, no ale nie można mieć wszystkiego.
Solidne 7 na 10.
Goyer ma pomysł na ewentualny spin off o wojnach z robotami:
In an exclusive interview ahead of the release of the season 3 finale of "Foundation," co-creator and showrunner David S. Goyer talked to /Film about his desire to explore the Robot Wars in a spin-off TV series.
"I would love to tell that story, but there's really only two ways to tell it. One would be to tell it as a sort of B-story interwoven into a season, where we would do these flashbacks, which would be interesting, but would take up a lot of time and a lot of bandwidth," Goyer said. "Another interesting way to do it would be to do it as like a six-episode miniseries that happens in between two of the larger seasons of 'Foundation.'"
No, ale nie jest tak różowo, bo Goyer zmyka po sezonie trzecim:
So do you hope to come back to the show at some point? What is your involvement right now?
"...but the other issue is this show is very expensive, and they lost a lot of money during the strike and justifiably wanted to recover some of that money. So they wanted to lower the budget, which is totally their prerogative. I just was worried that, having done three seasons of it, I was having a hard time figuring out how to keep doing my vision of the show on a smaller budget."
BTW fajny skok suborbitalny na drzwiach od szafy ;P
14-09-2025, 18:34
|