Box Office czyli boks biurowy
(28-04-2025, 09:13)srebrnik napisał(a): a jak Simek, Doktor czy Mefisto piszą krytyczny tekst, to aż chce się czytać, bo jest tam poważna treść, która pełna jest realnych punktów zaczepienia.

Dzięki. Jeśli odwołujesz się jednak do mojej recki Dżokera, to ogółem została zjechana i w ogóle się nie znam przecież, bo mi się nie podobało.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
"Box office mojo" nigdy nie podawała budżetów?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Podawala.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To albo nie widze, albo zle szukam.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Po prostu przy nowych filmach nie podają budżetów. Przy starszych dalej widnieją.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
jak wpiszesz w google "tytuł filmu + bugdet" to powinienes dostać jakieś informacje na temat niemal każdego współczesnego filmu
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Tylko na co to komu, te budżety to jest od dłuższego kompletna fikcja i kreatywna księgowość.

Odpowiedz
(21-07-2025, 09:04)Corn napisał(a): jak wpiszesz w google "tytuł filmu + bugdet" to powinienes dostać jakieś informacje na temat niemal każdego współczesnego filmu

To wiem. Sprawdzam zawsze na TheNumbers.

Odpowiedz
(21-07-2025, 09:41)Albertino napisał(a): Tylko na co to komu, te budżety to jest od dłuższego kompletna fikcja i kreatywna księgowość.
Pierwszym problemem jest sama jawność budżetów, bo oficjalnie to prawie żaden producent się nie chwali dokładnym kosztem filmów, więc to co spotykamy w internecie jest zazwyczaj luźnym szacunkiem. To trochę jak z zarobkami piłkarzy: media podają jakieś kwoty jako pewnik, a potem gdy wyciekło mnóstwo prawdziwych kontraktów, to się okazało że w większości to były bujdy na resorach i równie dobrze każdy może sobie w głowie zrobić swój szacunek zarobków czy kosztów filmu i będzie podobnie blisko prawdy co dziennikarze, którzy po prostu muszą podać jakąś kwotę, aby nie wpisywać ciągle, że "budżet nie został podany do informacji publicznej".
Drugi to właśnie sztuczki księgowe dzięki którym koszt produkcji wynosi tyle, ile potrzeba :p

Odpowiedz
przeszło bez echa ale w marcu chińska animacja "Ne Zha 2" zarobiła na jednym rynku w Chinach ponad 2 mld dolców, wcześniej żaden film nie zdołał nawet z jednego rynku walnąć miliarda

to 7 film w historii powyżej 2 mld

Odpowiedz
Przeszło bez echa, bo kogo poza Chińczykami to coś w ogóle obchodzi? :P

Odpowiedz
The Smashing Machine niecałe 11 mln na świecie

chyba za mała rozpoznawalność filmu aby Johnson miał nominację do oscara

edit: o widzę, że Nolan dał swoje błogosławieństwo dla tej roli i powiedział, że w tym roku nic lepszego nie zobaczymy

Odpowiedz
(13-02-2026, 22:09)OGPUEE napisał(a): A W Polsce, oficjalnie najbardziej oglądana animacja w kinach, przebijając tym samym Króla lwa

Z dupy jest takie bicie rekordów - Król lew wyszedł w kompletnie innych czasach, kiedy nie było multipleksów chociażby. Poza tym ile miał kopii, a ile ich ma Zootopia? Przez jaki okres czasu były te filmy grane w kinach? Itd.

Odpowiedz
Rekord jest rekord, uczciwie liczony bo liczbą biletów, a nie jak w Ameryce po cenach, które co roku rosną. Od trzydziestu lat przybywa kin i kopii filmów przy premierach i jakoś żadne Shreki i Krainy Lodu rekordu nie pobiły, tylko zrobiła to Zootopia, co jest dosyć dziwne wg mnie - efekt bardziej wzbogacenia społeczeństwa, niż zainteresowania akurat tym filmem?

Odpowiedz
(14-02-2026, 07:47)simek napisał(a): Rekord jest rekord, uczciwie liczony bo liczbą biletów, a nie jak w Ameryce po cenach, które co roku rosną.

Na ceny już nie chciałem się powoływać (karty unlimited i masa kodów zniżkowych anyone?). Ale czy tak uczciwie? Już pomijając wyżej przytoczony brak multipleksów, które mają zdecydowanie większą dzienną moc przerobową niż dawne kina, to trzeba by tu jeszcze brać pod uwagę brak upadlińców w 94 r. Plus idę o zakład, że - w przeciwieństwie do KL, który faktycznie przyciągał publikę w całym kraju - gros tych biletów Zootopi to są największe metropolie, gdzie byle przyjezdny czekający na pociąg może dołożyć cegiełkę i masz zmasowane akcje typu wycieczki szkolne albo niedawne ferie. Trzeba by też było sprawdzić na ilu ekranach i jak długo grano KL vs Zootopię (a akurat wystartowały w podobnym okresie jesiennym). Wbrew pozorom to wszystko ma znaczenie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że rekord został pobity tak naprawdę marginalnie, bo mówimy tu o kilku tysiącach biletów na tę chwilę.

Odpowiedz
Król Lew - 2,624 kin
Zootopia 2 - 4,000 kin

w samym USA, a Zootopia obecnie jest wyświetlana 80 dzień w 2200 kinach w USA, dla porównania Avatar jest 57 dzień i tylko w 1,650 kinach

Odpowiedz
Ale piszemy o Polsce :)

Odpowiedz
a ja o USA

Odpowiedz
Dla "Bride" przewidują 9 milionow na otwarcie. Budzet 90.
Widzialem niektore opisy i ponoc jest to tragedia.

Odpowiedz
Wszyscy piszą, że tragedia, ale nikt nie pisze dlaczego. Wygląda to na bardzo dziwny zmasowany atak botów. Nigdzie nie trafiłem na sensowną recenzję, jeśli taką macie to podrzućcie.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon