NOWOŚCI NA STRONIE
Ja nie do końca ogarniam pojęcie filmu zakurzonego - po prostu. Poza tym pojawia się kwestia mnożenia bytów ponad potrzebę - skoro można prościej, czytelniej, to... czemu nie? Nie mówię: akurat te trzy opracowania są fajne, ale czy naprawdę wymagają nowego działu? W lekko zmodyfikowanej formie mogłyby funkcjonować jako zwykłe teksty.

Mefisto napisał(a):zawsze pozostaje recka (a najlepiej taka autorstwa Desa), eh...
Ja bym nie ironizowała, biorąc pod uwagę coraz rzadsze teksty Desa czy Adiego, recenzencką abstynencję Deiny czy odejście Shandora. Bez urazy.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Brzytwa Ockhama jest passe?

Odpowiedz
Artemis, czy to aby nie Ty x razy podkreślałaś, że najważniejsze to pisać z własnej potrzeby? No to proszę: Mefisto z kolegami mieli potrzebę założenia takiego działu, żeby o tych filmach pisać trochę inaczej. A strona KMF ma już tyle różnych działów, choć teoretycznie można by "po prostu napisać recenzję", że nie ma o czym mówić. Zdarzyło mi się niejeden raz krytykować publikacje na KMF, które były słabawe. Ale wy tutaj potraficie krytykować wszystko, nawet jak jest OK i... sami mówicie, że jest OK. Ale i tak jest źle. A paradoksalnie to Mef ma reputację narzekanta ;)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Owszem, moze nie wymagaja (no i jest pewien problem z tym zakurzeniem - fakt) tez nie jestem za napieprzaniem dzialow do bolu, byle tylko wisialy.
Mamy na stronie kilka dzialow, ktore sa rzadko aktualizowane, niektore poprostu wisza ( ciekawostki) wiec tutaj wszystko zalezy od staran chlopakow, odpowiedniego podejcia do sprawy, oraz czestotliwosci pojawiania sie tekstow. reszte pokaza statystyki.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
D'mooN napisał(a):Brzytwa Ockhama jest passe?
Zdaje się, że tak

Negrin napisał(a):Artemis, czy to aby nie Ty x razy podkreślałaś, że najważniejsze to pisać z własnej potrzeby? No to proszę: Mefisto z kolegami mieli potrzebę założenia takiego działu, żeby o tych filmach pisać trochę inaczej.
Pytanie, czy pretekst do otwarcia nowego działu - na równi z Recenzjami, Analizami, Sequelami czy Plebiscytami - jest dostatecznie mocny?
Dobrze, że te filmy się na stronie KMF pojawiły. O sensowność otwierania nowego działu pytam. Tyle.

Cytat:A strona KMF ma już tyle różnych działów, choć teoretycznie można by "po prostu napisać recenzję", że nie ma o czym mówić.
Widzisz różnicę pomiędzy Ocenarium, Plebiscytami, Festiwalami, Dir Cutami - a Odkurzalnią? No.

Odpowiedz
Widmo Artemis

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Ale wy tutaj potraficie krytykować wszystko, nawet jak jest OK i... sami mówicie, że jest OK. Ale i tak jest źle.

No juz, juz. To, ze jest ok, nie oznacza, ze nie potrzeba zadnych poprawek.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Widzisz różnicę pomiędzy Ocenarium, Plebiscytami, Festiwalami, Dir Cutami - a Odkurzalnią?
Po pierwszej odsłonie? Nie mam szansy widzieć. Stwierdzę za parę tygodni albo za parę miesięcy -- dopiero wtedy da się coś powiedzieć.

Odpowiedz
Moim zdaniem dział jest sympatyczny, zrobiony z lekkością i humorem.
Będę z niecierpliwością czekał na każdą aktualizację. Dzięki "Odkurzalni" zmusiłem się wreszcie do obejrzenia "Bowfingera", za którego jakoś
nigdy nie mogłem się zabrać. Teraz oglądam - także za namową "Odkurzalni" - "Wielki chłód". Dział w moim przypadku spełnia swoje zadanie, odkurzył dla mnie pewne filmy z czego jestem bardzo zadowolony ;).
"It's alive!"

Odpowiedz
Czekaj - gdyby ktoś polecił ci je w recenzji, to być olał? :)

Negrin napisał(a):Po pierwszej odsłonie? Nie mam szansy widzieć. Stwierdzę za parę tygodni albo za parę miesięcy -- dopiero wtedy da się coś powiedzieć.
Forma? Treść? Hm?

Odpowiedz
Artemis, co Cię tak boli ten nowy dział?
Nie możesz przeżyć, że chłopaki wymyślili coś fajnego i nowego, choć "mogli napisać recenzję"? Uwiera Cię to? Boli, że DesJudi i Adi nie piszą? To co mamy wszyscy zrobić? Mamy popaść w żałobę i też przestać pisać i robić cokolwiek, bo DesJudi, i Adi nie piszą recenzji, a Dejna i Shandor porzucili działalność w KMF?? Przykro mi, że nie piszą, przykro mi, że w zasadzie niektórzy z nich zniknęli z łamów KMF - ale jak to się mówi "Show must go on", raz lepiej raz gorzej, staramy się iść do przodu pomimo faktycznie dużych "strat", jakie KMF poniósł przez odejście lub zaniechanie działalności przez niektórych starych wyjadaczy.
"It's alive!"

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Forma? Treść? Hm?
Ciekawa. Paradoksalnie bardziej zjadliwa niż recenzja -- pod warunkiem, że panowie dopracują (i może uproszczą) to i owo.

Odpowiedz
DUX napisał(a):Artemis, co Cię tak boli ten nowy dział?
Nie boli - ja tylko pytam: czemu nowy dział, a nie po prostu garść osobnych, fajnych tekstów?

Cytat:Boli, że DesJudi i Adi nie piszą? To co mamy wszyscy zrobić? Mamy popaść w żałobę i też przestać pisać i robić cokolwiek, bo DesJudi, i Adi nie piszą recenzji, a Dejna i Shandor porzucili działalność w KMF?? Przykro mi, że nie piszą, przykro mi, że w zasadzie niektórzy z nich zniknęli z łamów KMF.
Odniosłam się do kpiny w poście Mefiego, that's all

Odpowiedz
Chcesz recenzji? Pisz recenzje ;). Chłopaki chcieli to zrobić właśnie
w taki sposób w jaki zrobili. Ot, całe wyjaśnienie wielkiej tajemnicy pod tytułem "dlaczego osobny dział, a nie garść osobnych, fajnych tekstów".
"It's alive!"

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Ciekawa. Paradoksalnie bardziej zjadliwa niż recenzja -- pod warunkiem, że panowie dopracują (i może uproszczą) to i owo.
Łopatką trzeba? :)
Spytam raz jeszcze: czy forma i tematyka działu jest aż tak różna od standardowej recenzji, by trzeba było tworzyć nowy dział?

DUX napisał(a):Chłopaki chcieli to zrobić właśnie
w taki sposób w jaki zrobili. Ot, całe wyjaśnienie wielkiej tajemnicy pod tytułem "dlaczego osobny dział, a nie garść osobnych, fajnych tekstów".
Ale takie działy można mnożyć w nieskończoność - "Kino nieme", "Kino z fajnymi laskami", "Kino klasy B"... Dział portalu, jako absolutnie podstawowa jednostka, powinien mieć swoje uzasadnienie. Moim zdaniem w przypadku Odkurzalni - nie ma.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Łopatką trzeba? :)
Spytam raz jeszcze: czy forma i tematyka działu jest aż tak różna od standardowej recenzji, by trzeba było tworzyć nowy dział?
Szpadelkiem: tak, czemu nie, zdecydowanie różna od recenzji.

Odpowiedz
Tak bardzo różna jak Plebiscyty lub Sequele? Please. Kilka kliknięć w Wordzie i mamy standardowy tekst, tylko bardziej kolorowy:)

Odpowiedz
Negrin napisał(a):pod warunkiem, że panowie dopracują (i może uproszczą) to i owo.

więc wymień co wg Ciebie trzeba uprościć (! nigdy nie sądziłem, że to aż tak skąplikowane będzie) - poza ocenami rzecz jasna - a co dopracować :)

Artemis napisał(a):czemu nowy dział, a nie po prostu garść osobnych, fajnych tekstów?

a gdzie te teksty składować potem hmm? tym bardziej skoro są powiązane, choćby formą

Artemis napisał(a):Ale takie działy można mnożyć w nieskończoność - "Kino nieme", "Kino z fajnymi laskami", "Kino klasy B"... Dział portalu, jako absolutnie podstawowa jednostka, powinien mieć swoje uzasadnienie. Moim zdaniem w przypadku Odkurzalni - nie ma.

kino nieme nie byłoby głupim pomysłem - to tak a propos
co do Odkurzalni (mówiłem, żeby dać inny tytuł :P ) to wszystko, co mieliśmy do powiedzenia odnośnie istnienia takiegoż działu napisaliśmy w stopce - jeśli to za mało, to mogę powiedzieć tylko: nie zaglądaj, jak nie masz ochoty. Ja na KMF nie włażę w każdy zakamarek :)

Artemis napisał(a):Kilka kliknięć w Wordzie i mamy standardowy tekst, tylko bardziej kolorowy:)

1. jakbym - tu mówię już za siebie - chciał napisać standartowy tekst, to bym go napisał osobno (choć to akurat jedna z reguł, że jeśli jakiś film jest już opisany na stronie, to nie będzie go w tym dziale)
2. bardziej kolorowy? bo?
3. czemu zwykła recenzja ma być zawsze jednym wielkim wykładnikiem do pozostałych rzeczy?
4. te teksty nie miałyby wg mnie prawa bytu, gdyby zrobić te parę kliknięć w Wordzie, nawet gdyby napisać je takim strumieniem jak to robi(ł) Adi

A odnośnie aktualizacji - szczerze nie będę siedział nad tym 24/7, żeby mleko wiecznie płynęło, a i nie jest to moje główne zajęcie dnia, więc z czasem na pewno dział nieco spowolni. Z drugiej jednak strony już w tej chwili tekstów w kolejce starczy na parę update'ów, a kolejne się piszą - pracuje nad tym parę osób, a gościnne teksty przyjmiemy z otwartymi rękami, więc raczej nie umrzemy po roku. Nie chcę jednak słyszeć potem narzekań (które i tak będę ignorował :P ), że "już dawno nie było aktualizacji". Tyle w tej sprawie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Artemis, a po co te teksty miałyby być jeszcze bardziej niestandardowe? Przecież tym, co je wyróżnia, jest przede wszystkim TEMATYKA. A "stare, zapomniane, ale dobre filmy" to znakomity pomysł na dział. Choćby miały się tam nawet znaleźć standardowe recenzje.

Odpowiedz
pomysł jest ok, chłopakom gratuluję. co do formy - dla mnie, jako czytelnika, kompletnie nieczytelne są:
- sposób oceniania
- stopień zapomnienia (bardzo enigmatyczna skala, do której trudno intuicyjnie trafić)

co jest niepotrzebne wg mnie? stracony czas życia + coolowata forma, ta "łocena" w szczególności, też "fajne fakty". żeby uatrakcyjnić tekst ozdobiłbym go jutubopodobnymi zwiastunami lub scenami np. z Trailer Addict [zazwyczaj lepsza jakość]. bo dlaczego nie?

rozumiem, że to projekt autorski, więc jakiego typu kina możemy spodziewać się w odkurzalni?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon