A to jak Wam się podoba? Dla mnie z lekka zachowawczy, nie powala jakimś oryginalnym ujęciem, ale ma swój klimacik, tym bardziej, gdy się wie z grubsza o kim i o jakich czasach traktuje nowy film Amenabara. Kobieta na głównym planie, Hypatia, słynna kiedyś w swoich czasach, IV wiek n.e., filozofka, matematyczka. Jej sława zniknie skutecznie wraz z nastaniem chrześcijaństwa, które raczej niechętnie widziało kobiety w roli mędrców czy naukowców, takie traktowano raczej jako niebezpieczne czarownice, mącące ludziom w głowach.
Czyli ona, Hypatia (Rachel Weisz - to na pewno będzie piękna rola), a przed nią ostatnie tchnienie światła, tuż przed zapadajacym mrokiem nadchodzących czasów. No i ta "wieża" na horyzoncie, która niepokojąco wpisuje mi się w rozmaite budowle kultu fallusa. :wink:
A oto plakat:
Czyli ona, Hypatia (Rachel Weisz - to na pewno będzie piękna rola), a przed nią ostatnie tchnienie światła, tuż przed zapadajacym mrokiem nadchodzących czasów. No i ta "wieża" na horyzoncie, która niepokojąco wpisuje mi się w rozmaite budowle kultu fallusa. :wink:
A oto plakat:
01-06-2009, 12:57