Film jest mega-dobry, z miejsca daje mu 9/10, choć drugi seans za jakiś czas zweryfikuje tą ocenę i to mocno. Czemu? Bo film ma jednak spore minusy. Przede wszystkim bohaterowie są mega sztampowi. Mamy jednego rozsądnego, jednego cipkowatego, którego ciągle odwiedza psychiatra i oczywiście jednego kozaka, który zawsze musi coś spieprzyć swoim kozakowaniem, ale przeżyje. Poza tym historia jest przewidywalna niemal do bólu. Pomijam sceny rozbrajania poszczególnych bomb, bo tu zawsze trudno przewidzieć w jakim kierunku pójdą twórcy, ale np kto i kiedy oberwie czy zginie - normalnie co do sekundy. Nawet końcówka, choć mega-wypas nie potrafiła mnie zaskoczyć, choć jest przecież zdecydowanie inna, jak w większości takich filmów. No i mamy parę momentów, które śmiało mogę nazwać "z dupy" (Beckham choćby).
Nie obeszło się także bez paru rozmów o życiu i śmierci, choć są one dość oryginalne.
O dziwo te minusy (może poza przewidywalnością) zupełnie nie przeszkadzają. Film wciąga na całego i ogląda się go obgryzając palce. No a poza tym to świetny film z jajami, kapitalnym aktorstwem (wręcz zdziwiła mnie moc epizodów - jestem przekonany, że mogli to zrobić za darmo, po znajomości) i super-ultra-mega-wypasionymi zdjęciami. Szwankuje nieco muzyka, ale tej jest może z 5 minut, więc nie ma co płakać. Generalnie jeden z lepszych filmów obejrzanych w tym roku. Polecam.
Nie obeszło się także bez paru rozmów o życiu i śmierci, choć są one dość oryginalne.
O dziwo te minusy (może poza przewidywalnością) zupełnie nie przeszkadzają. Film wciąga na całego i ogląda się go obgryzając palce. No a poza tym to świetny film z jajami, kapitalnym aktorstwem (wręcz zdziwiła mnie moc epizodów - jestem przekonany, że mogli to zrobić za darmo, po znajomości) i super-ultra-mega-wypasionymi zdjęciami. Szwankuje nieco muzyka, ale tej jest może z 5 minut, więc nie ma co płakać. Generalnie jeden z lepszych filmów obejrzanych w tym roku. Polecam.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
09-09-2009, 02:01