Spoiler
Ciekawe czy to spotkanie jest opisane w książce Graysmitha a jeżeli tak to z jakim komentarzem :].
Mental napisał(a):jeśli dobrze pamiętam, w tej scenie nie wymiana spojrzeń była najwazniejsza, lecz naszywka na piersi Allena. napis brzmiał "Lee", a nie - jak przypuszczał Graysmith - "Leigh". to ostatecznie zdołowało naszego bohatera. kolejny fałszywy trop.To ja jednak inaczej tą scenę odebrałem. Zgadza się że imię na naszywce wprowadziło chwilowe zamieszanie u Graysmitha ale przecież z akt policyjnych doskonale wiedział kto przed nim stoi. Moim zdaniem bardziej kluczowe było późniejsze zmieszanie jakie pojawiło się na twarzy Allena które utwierdziło Graysmitha że to jest Zodiak. Takie zakończenie pasowało mi również w nawiązaniu do wcześniejszej rozmowy Graysmitha z żoną. Na jej pytanie dlaczego to robi? odpowiedzał "ponieważ chcę mu spojrzeć w oczy". Po tym spotkaniu w sklepie właściwie kończy się film, dostajemy już tylko informacje o aresztowaniu Allena, jego śmierci (ciekawe jak potoczyłaby się rozprawa gdyby doszło do niej) oraz fakcie że Zodiak już nigdy więcej się nie odezwał. Oczywiście jest również wzmianka że nie we wszystkich okręgach uznano Allana za głównego podejrzanego i sprawa Zodiaka cały czas jest nie zamknięta. Najbardziej przekonywującą wzmianką sugerujaca że to jednak również był błędny trop to badania DNA wykluczające Allena z kręgu podejrzanych jednak one zostały wykonane dopiero w latach 90 czyli już po napisaniu książki.
Ciekawe czy to spotkanie jest opisane w książce Graysmitha a jeżeli tak to z jakim komentarzem :].
17-06-2007, 13:35