Mefisto -> pomyśl o słowie "uprzedzenie" (to dla twojego dobra).
Mental -> cenna uwaga, przecież żołnierze przed wysłaniem do Wietnamu przechodzili rutynowe pranie mózgu (świetnie to pokazał Kubrick w Full Metal Jacket), a jednym z elementów takiego 'szkolenia' było zawsze pomaganie rannym nawet za cenę życia (odwrotnie niż w szkoleniu chyba rosyjskim). Tu w prawdzie nie mamy sceny z frontu, ale jakaś analogia jest.
Snuffer -> a zapomniałem, że mówi iż idzie zrobić coś głupiego (och trzeba 3 razy obejrzeć
), to też trochę trochę odsłania braci Cohen - oni czuli (podobnie jak ja), że ten motyw jest 'słaby' i ten monolog wewnętrzny 'idę zrobić coś głupie' troszkę to osłabia. Bo przecież, my również nie zawsze postępujemy tak jak nam rozum podpowiada... czasami uczucia, sumienie jest silniejsze.
Dzięki chłopaki!
Mental -> cenna uwaga, przecież żołnierze przed wysłaniem do Wietnamu przechodzili rutynowe pranie mózgu (świetnie to pokazał Kubrick w Full Metal Jacket), a jednym z elementów takiego 'szkolenia' było zawsze pomaganie rannym nawet za cenę życia (odwrotnie niż w szkoleniu chyba rosyjskim). Tu w prawdzie nie mamy sceny z frontu, ale jakaś analogia jest.
Snuffer -> a zapomniałem, że mówi iż idzie zrobić coś głupiego (och trzeba 3 razy obejrzeć
), to też trochę trochę odsłania braci Cohen - oni czuli (podobnie jak ja), że ten motyw jest 'słaby' i ten monolog wewnętrzny 'idę zrobić coś głupie' troszkę to osłabia. Bo przecież, my również nie zawsze postępujemy tak jak nam rozum podpowiada... czasami uczucia, sumienie jest silniejsze. Dzięki chłopaki!
02-12-2010, 01:09