Wawrzyniec_85 napisał(a):niestety dalej muszę sprecyzować tzw. "pytanie badawcze" (wybaczcie, ale niestety nie wiem czy tak to się dokładnie po polsku nazywa). Znaczy się w jakim kontekście chcę te miasta badać, na jakie pytanie związane z tymi fantastycznymi miastami szukam odpowiedzi :?: Mam nadzieję, że uda mi się w międzyczasie lepiej sprecyzować to pytanie, jak i samą treść i zamierzenie tej pracy.Po pierwsze, z czego ty tej mgr bronisz? :cool:
Dwa: weź po prostu poszukaj czegoś w tematyce miejskiej, tematyce przestrzeni generalnie. Na twoim miejscu nie szukałabym już istniejących interpretacji filmoznawczych, bo to tylko paćka w głowie i sprowadza autora do opisującego, albo wręcz przepisującego.
Cytat:książkowePierwsze myśli: w Powrocie z gwiazd Lema jest miasto; sporo fascynujących konstrukcji można zleźć u Ballarda (patrz opowiadania, Ogród czasu zaczyna się takim opowiadaniem Miasto koncentracyjne, ciary). W ogóle fantastyka spod znaku 3M (William Gibson? edit z cyklu #kurwa, napisałam Golding zamiast Gibson, usprawiedliwiam się tym, że Władca gdzieś leży na wysokości wzroku). Ze współczesnych ulubieńców publiczności - z pewnością China Mieville. Nie mam teraz czasu, potem jeszcze coś wymyślę, to były pierwsze rzeczy, które przyszły mi do głowy.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
04-01-2011, 11:52