patyczak napisał(a):A Tron: Legacy mógłby być filmem z np. głębszym rysem psychologicznym bohaterów i nic złego by się nie stało. Nie widzę tu świadomego zabiegu "spłycenia" filmu, tylko nieumiejętność lub pójście na łatwiznę.Gadanie... Jakim głębszym rysem psychologicznym? Zarzuć jakimś konkretem tutaj - w jaki sposób powinna, Twoim zdaniem, zostać zgłębiona postać Sama, żeby film był lepszy? I nie wiem co rozumiesz przez "świadome spłycenie". "Spłycenie" sugeruje, że sam pomysł był w założeniu głęboki, a twórcy go "spłycili". Tymczasem idea od samego początku nie była głęboka, więc nie można tutaj mówić o "spłyceniu" filmu, raczej o świadomym nie dodawaniu mu zbędnej głębi.
Mierzwiak napisał(a):Sądząc po opiniach to jednak nie tego oczekują masy, również na tym forum : )Akurat "oczekiwania mas" nigdy specjalnie mnie nie interesowały. Spodziewałem się, że "masy" będą narzekać, na za małą ilość scen 3D, etc. Prawda jest jednak taka, że zastosowanie 3D tylko w wybranych sekwencjach wzmaga odbiór tego efektu wtedy, kiedy reżyser decyduje się go użyć, a w TRON używa go bardzo dobrze i z rozmysłem. Sceny 3D są tak kręcone, żeby najlepiej ten efekt pokazać (perspektywa, prowadzenie kamery, itp.). "Masy" niestety nie będą mogły tego w pełni docenić, bo jak pisałem wyżej, nie każdy ma możliwość zobaczenia filmu w warunkach "optymalnych". Zresztą nie ma co się oszukiwać, ekrany IMAX zostały stworzone do wywierania efektu przestrzenności i ciężko oczekiwać, żeby to samo dał nam domowy telewizor. Zdaję sobie też sprawę, że momenty mistrzowskiego 3D w IMAX, na 20 calach nie będą tak kopać (i boleję nad tym trochę, ale nic się tutaj poradzić nie da).
Wawrzyniec_85 napisał(a):Co do "Trona" to się zgadzam, że z chęcią bym zobaczył ten film w 2D, ale kiedy oglądałem "Avatara" w 2D to czegoś mi brakowało.O to właśnie chodzi. To dlatego, że Cameron nie tyle "używał efektu 3D", co wręcz potraktował go jako coś normalnego, więc oglądając Avatara w 2D zabieramy jakby "esencję" filmu (co nie zmienia faktu, że 2D też się broni). W TRON 3D jest "tylko" dodatkiem.
05-01-2011, 16:39