Cytat:Kino jest narzędziem. Nie widzisz ile jest gloryfikujących Amerykanów filmów ? Jest jakiś film gdzie Amerykanie kajają się , że zrucili atomówki na Japonie ? Co było tchórzliwym, terrorystycznym wydarzeniem bez precedesu w historii świata.
No i te filmy, gloryfikujące Amerykę nie należą raczej do najlepszych. I dlatego cieszę się, że Pasikowski wziął się za taki temat.
Cytat:Skąd wiesz, że był taki jak w filmie ? Masz na to dowody , czy łykasz to co zaserwowali ci scenarzyści bez mrugnięcia okiem podpierając się (jak zwykle zresztą) prztyczkami ad personum ?
A ty wiesz jaki był naprawdę? Fakt, że film mi się podoba nie oznacza, że automatycznie przyjmuję wizję autora jako prawdę ostateczną i ją przyswajam. Dobrze jest znać różne punkty widzenia. Zwłaszcza te tyczące Hitlera, a nie mieć w głowie tylko jedno słowo - potwór. I po to powstają takie wartościowe filmy jak "Upadek".
Cytat:Normalny człowiek to na pewno nie był a tak został pokazany. NA YT chyba są gdzieś jego "wystąpienia".
Czy ktoś mówi, że był normalny? Ale nie możesz zaprzeczyć, że był człowiekiem. TAK, może o tym nie wiesz, ale ludzie bywają bestiami. I ten Norweg także jest człowiekiem. No i nie przekręcaj tego co powiedziałem, bo to wredna manipulacja. Napisałem, że był "człowiekiem" a nie "normalnym człowiekiem".
Shamar, widzę dziwny paradoks w Twoim rozumowaniu.
Z jednej strony bulwersuje Cię fakt, że polskie kino zamiast gloryfikować naszą historię, zajmuje się jej mniej chwalebnymi rozdziałami. Z drugiej strony mam wrażenie, że odnosisz się z niechęcią do tego procederu stosowanego przez innych. I na dodatek piszesz takie rzeczy:
Cytat:czy łykasz to co zaserwowali ci scenarzyści bez mrugnięcia okiem. Czyli uważasz to "łykanie" za coś pozytywnego czy jednak nie? No bo chciałbyś, żeby widzowie łykali polskie laurki, ale łykanie niemieckich jest już złe? To tylko objaw patriotyzmu, czy co?:D Już się gubię.
25-07-2011, 23:16