(25-07-2011, 18:57)shamar napisał(a): Kręcenie filmu o takim zbrodniarzu i przedstawianie go jako SIC! takiego jak Ty (bo napewno nie jak ja) jest bezczelne.Człowiek który wymyślił sobie żeby miliony zwozić ludzi pociągami a następnie mordować ich w komorach gazowych, bo tak mu się podobało, musiał mieć coś z głową, ale poza tym był tylko człowiekiem, zapewne kochającym swoją żonę, dzieci i psy (zwłaszcza owczarki niemieckie, tak jak ja!). Uświadamiając to sobie nie sprawisz, że to co zrobił było mniej złe, albo że on był mniej zły, tylko nie rozumiem kreowania go na karykaturalne monstrum, Szatana, wcielone zło. Właśnie to jest najbardziej przerażające, że to był zwykły człowiek.
Od razu przypomniał mi się cytat z Se7en: If we catch John Doe and he turns out to be the devil, I mean if he's Satan himself, that might live up to our expectations, but he's not the devil. He's just a man.
(25-07-2011, 18:57)shamar napisał(a): Rozumiem, że ten Norweg, który dokonał masakry też jest takim zwykłym normalnym człowiekiem jak Ty ?Poza tym że - co staje się coraz bardziej oczywiste - to człowiek chory umysłowo, owszem. Uważasz że mijając go na ulicy zwróciłbyś na niego uwagę?
26-07-2011, 15:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2011, 15:20 przez Mierzwiak.)