Z ostatniej chwili / Daai si gin [reż. Johnnie To]
[Obrazek: BreakingNews.jpg]
Niestety plakaty film ma do dupy :)

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym filmem. Z ostatniej chwili to jeden z ciekawszych filmów akcji jakie ostatnio widziałem, jest świetnie zrealizowany i ma ciekawą fabułę.

Wszystko zaczyna się nie udanej akcji policji. Zamiast łatwego aresztowania grupki złodziei doszło do strzelaniny na ulicach Hong Kongu. Media od razu zaczęły wytykać błędy funkcjonariuszy. Autorytet mundurowych został naruszony, a całej sprawie zaczęli przyglądać się politycy. Dlatego po tym jak złodzieje zabarykadowali się w jednym z bloków szefowie postanowili zrobić z tego pokazową akcję i wielkie show, które ma odbudować dobrą opinię o policji. Problem w tym, że ich przeciwnicy też włączyli się do gry. Konflikt rozgrywany jest nie tylko za pomocą karabinów, ale również dzięki mediom.

Film akcji ze społecznym przekazem, w ogóle z jakimkolwiek przekazem to rzadkość, dlatego tym bardziej warto spojrzeć na "Z ostatniej chwili". Film pokazuje jak łatwo manipulować mediami i jak używać ich jako narzędzia do realizacji własnych celów. Media nie dociekają prawdy, a jedynie cieszą się z rzuconych im oświadczeń rzecznika prasowego i przesłanych kilku zdjęciach.

Oprócz treści jest też forma, która jest świetna. Każdy bohater jest ciekawy i łatwy do odróżnienia (co nie zawsze jest takie proste w kinie azjatyckim :) ). Każdy ma swój cel i motywację. Strzelaniny zrealizowano klasycznie, bez zbędnych fajerwerków. Do tego świetne zdjęcia oraz sceneria Hong Kongu dodatkowo umilają oglądanie filmu. Znalazło się nawet miejsce na odrobinę humoru w postaci dwóch pyskatych dzieciaków wziętych jako zakładnicy.

"Z ostatniej chwili" to ciekawy i niegłupi film. Ma świetne zdjęcia, strzelaniny i fabułę. Można się oczywiście przyczepić do paru naciąganych motywów, ale ogólne wrażenie po filmie jest bardzo pozytywne.

- Nie mogę uwierzyć, że teraz odrabiasz lekcje.
-To na wypadek jakbym dzisiaj przeżyła

:)

[Obrazek: breakingnews1n.jpg]
[Obrazek: breakingnews3.jpg]

www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
Z ostatniej chwili / Daai si gin [reż. Johnnie To] - Azgaroth - 11-02-2012, 15:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości