Największym według mnie problemem "Igrzysk" jest skupienie się tylko i wyłącznie na postaci Katniss. Kiedy sednem filmu ma być koncept: "24 osoby wchodzą, wychodzi tylko jedna", a w obsadzie mamy nominowaną do Oscara aktorkę i 23 statystów, o żadnym napięciu nie może być mowy. Odniosłem wrażenie, że w filmie jest tylko główna bohaterka i jakieś tło, żadnego drugiego i trzeciego planu, który choć trochę zapadałby w pamięć. Dużo więcej dałoby się wyciągnąć z tego tematu, gdyby pozostali uczestnicy mieli trochę więcej osobowości i charakteru niż tylko to, co wynika z numeru dystryktu nadrukowanego na kombinezonach. Zgadzam się z Mefem, który pisał o przewidywaniu kolejnych scen z zegarkiem w ręku - postacie, która przetrwają oprócz głównej bohaterki do samego końca da się wskazać już w momencie pierwszego ich pojawienia się na ekranie. Nawet nie muszą się odzywać ;).
Jednak ścierwem tego filmu nazwać nie mogę. Podobała mi się pstrokacizna Kapitolu, muzyka miejscami dawała radę, a Jennifer Lawrence zagrała lepiej niż film na to zasługiwał. Szkoda, że najciekawszy wg mnie wątek czyli - walka o sponsorów, marketingowa otoczka turnieju i ogólnie rzecz biorąc: wszystko co działo się w trakcie Igrzysk poza Areną - został ograniczony do dosłownie kilku krótkich scen. I, o dziwo, wcale nie poczułem, że ten film trwał prawie dwie i pół godziny i nie byłem zmuszony do liczenia włosów aktorów aby czas mijał mi szybciej.
5/10
Jednak ścierwem tego filmu nazwać nie mogę. Podobała mi się pstrokacizna Kapitolu, muzyka miejscami dawała radę, a Jennifer Lawrence zagrała lepiej niż film na to zasługiwał. Szkoda, że najciekawszy wg mnie wątek czyli - walka o sponsorów, marketingowa otoczka turnieju i ogólnie rzecz biorąc: wszystko co działo się w trakcie Igrzysk poza Areną - został ograniczony do dosłownie kilku krótkich scen. I, o dziwo, wcale nie poczułem, że ten film trwał prawie dwie i pół godziny i nie byłem zmuszony do liczenia włosów aktorów aby czas mijał mi szybciej.
5/10
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."
And with strange aeons even death may die."
27-03-2012, 11:14