(05-08-2012, 10:49)Mierzwiak napisał(a): military, ale sam przyznasz, że pewne rzeczy tym, że to tylko komiks, usprawiedliwić można. Bo choćbyś nie wiem jak się zapierał i choćby nie wiem jak często Nolan bredził o realizmie, to jest to film na podstawie komiksu i zawiera sporo takowych elementów, na czele z Batmanem, jego pojazdami
Sorry, ale z tym się absolutnie nie zgodzę, a powód jest cholernie prosty. Otóż Nolan w całej trylogii traci tyle czasu na tłumaczenie działania, pochodzenia i urealistyczniania KAŻDEJ części asortymentu Batmana i nadaje właściwie maksymalny realizm jego (i nie tylko jego) wyczynom (ten procent nierzeczywistości co poniektórych to już tzw. 'magia' kina), że jakiekolwiek tłumaczenie tych filmów komiksowością brzmi śmiesznie nawet w ustach dziecka z zespołem Downa. W ogóle mega bzdurą (większą nawet od wszystkich koszmarków w TDKR) jest dla mnie usprawieliwianie wszystkich potknięć reżysera faktem, iż "to film o facecie w kostiumie". No i? To dalej jest człowiek z krwi i kości - i to w dodatku nijak nie wyróżniający się z tłumu (jego pochodzenia i fortuny nie liczę, bo to czynniki zewnętrzne).
Komiks masz w kapitanie USA, który ma niezniszczalną tarczę z wymyślnego materiału, nadsiłę i poluje na człowieka-diabła oraz błękitną kostkę. Albo Spider-man, gdzie mamy nastolatka, który w wyniku ukąszenia przez radioaktywnego pająka zyskuje supermoce i może wytwarzać pajęczynę. Batman to jedynie film o facecie, który przebiera się w fajne ciuszki, ale to nie czyni go komiksowym - prędzej transwestytą. To już bardziej komiksowe jest choćby M:I, gdzie wszystko jest megaumowne i ekipa zawsze wychodzi cało z opresji. Albo nawet i American Psycho, gdzie mniej zamożny Bruce Wayne morduje wszystkich po nocach i nie doczekuje się żadnych konsekwencji słoich działań :)
Pod tym względem więc absolutnie zgodzę się z wojskowym - próby obrony tego dziełka przez fanów to tandeta czystej wody i poziom IQ Forresta Gumpa :)
Tyle w temacie - jakiekolwiek zaprzecznie temu będę zbywał jedynie uśmiechem, bo inaczej nie idzie :)
Cytat:Moja recka wkrótce na KMF :)
Ale liczę, że powiesz coś nowego, bo inaczej sensu za grosz w tym nie widzę :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
06-08-2012, 03:18