Expendables II (reż. Simon West) 2012
Bez zachwytu :(

Zaczyna się naprawdę dobrze, otwierająca akcja zdecydowani lepsza od tej z jedynki, aż do pojawienia się planszy tytułowej jest wręcz idealnie jeśli nie liczyć lipnego miejscami CGI, a potem...

Sam nie wiem. Czy to zbytnie pójście w autoironię/parodię mi nie do końca podeszło, czy może reżyserskie zdolności Westa mnie nie przekonały, nie wiem. W każdym razie nie siedziałem w kinie podjarany jak na Ex1 czy Avengersach. Owszem, bawiłem się nieźle, ale co chwilę coś mi przeszkadzało - a to scena w której
- miałem tu wrażenie jakbym oglądał sesję RPG, podczas której prowadzący zagalopował się trochę za bardzo i wpieprzył ekipę w sytuację bez wyjścia, po czym próbował improwizując na szybko tak rozegrać sytuację by bohaterowie mieli szansę na przeżycie. Nie widzę żadnego powodu
.

Dalej wejście Chucka - no ok, zabawne nawet, ale raz - czemu z muzyką jednoznacznie kojarzącą się z Eastwoodem? I dwa - ta postać była wciśnięta na siłę w aż nazbyt rażący sposób.
Dalej znowu znana z trailerów scena z samolotem - to nie była cool przegięta akcja, to był zwykły idiotyzm, który spowodował u mnie tylko mocno skwaszoną minę. Zabrakło też tej lekkości w dialogach między bohaterami jaka była w Ex1, spora część żartów zdawała się wymuszona, wywoływały reakcję typu "Aha, to był żart, ok". Van Damme niby fajny w roli villa...Vilaina, ale co z tego skoro jego występ ogranicza się do pierwszego spotkania, kilku krótkich wstawek w których gada o plutonie i finałowej konfrontacji? Swoją drogą jego pojedynek ze Sly'em też dość marny; przynajmniej Statham miał lepsze starcie choć znowu liczyłem na ciekawsze popisy w wydaniu Adkinsa. Couture i Crews robili za tło, nie ma co komentować, Dolph niby tym razem jest przez cały czas ale w jedynce miał bardziej wybijającą się rolę, choć i tu jest niezły, a chwilami nawet zabawny (choć nie zawsze to wychodzi).

Willis i Arnie w końcówce na plus, szkoda że tak mało ich.

Ogólnie ogląda się nieźle, ale cały szereg zgrzytów sprawia, że dopisuję film do listy rozczarowań tego lata. Kto by pomyślał, że w te wakacje najbardziej usatysfakcjonowany będę wychodził z seansu Spider-Mana?
Pozycja Avengers jako filmu roku przynajmniej do premiery Skyfall pozostaje niezagrożona.

7/10 ale ocena zawyżona nieco przez siłę sentymentu.

PS. I jeszcze dwie sprawy:
1) zastanawiam się jak ten film będzie wyglądał na blu-ray. Zdawał się mocno ziarnisty, a do tego całkiem często obraz był nieostry i "out of focus", co prawda ziarna generalnie nie uważam za nic złego, ale tu chwilami kojarzyło mi się to bardziej z jakimś szumem ze słabej cyfrówki niż faktycznym filmowym ziarnem. Nic, poczekamy, zobaczymy.
2) tłumaczenie fatalne. W paru miejscach kręciłem głową z niedowierzaniem. Choćby przetłumaczenie "what's the plan" jako "jaki to ma sens" (tłumacz widać uznał, że Statham próbuje coś tam filozofować) zamiast dosłownie, gdy potem odpowiedź Sly'a ewidentnie wskazuje na to, że powinno być "Jaki jest plan?" I szereg innych w tym Yippie-ki-yay jako... hip hip hurra! <facepalm>

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 14-04-2012, 16:41
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Gieferg - 25-08-2012, 18:39
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 12-09-2012, 13:27
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 12-04-2013, 10:50
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 06-08-2013, 23:06
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 10-08-2013, 20:18
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 11-08-2013, 12:28
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 20-08-2013, 16:33
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 24-08-2013, 12:55