Expendables II (reż. Simon West) 2012
Karykaturalnie to ty to przedstawiasz, w filmie nic takiego nie ma miejsca - nie widziałem tam tego typu akcji, bardziej rozwałkę w stylu właśnie ostatniego "Ramba", gdzie przemoc była bardzo dosadnie przedstawiona, ale i naturalistycznie - nawet spece od broni twierdzili, że przy uzyciu takiego kalibru ludzkie ciało właśnie tak reaguje. Sam tworzysz w swojej głowie jakiś wesoły obraz tego wszystkiego i tak to przedstawiasz, ok, twoja wola, nic mi do tego.

Norris karykaturalny? Wiadomo, jako postac jak najbardziej - pojawia się i znika, nikt nie wie o co tańczy - ale to tez wpisuje się w jego dotychczasowe emploi. A że rozpierdolił czołg jednym strzałem? No rzeczywiście, przerysowane w ciul, strzelić w czołg gdzieś z bezpiecznej pozycji, tym bardziej ze nikt się go tam nie spodziewał i zniszczyć go przy uzyciu bo ja wiem, wyrzutni rakiet czy innej bazooki. Normalnie kreskówka - sprzęt na miejsce pewnie dostarczyło mu Acme ;)

W dwojce "Expendables" ludzie giną, towarzyszą temu spore emocje, jak choćby w scenie z młodym, którego Slaj traktował wyjątkowo, można by rzec, ze jak swojego syna, nic więc dziwnego, ze wkurwił się ostro i wypowiedział wojnę złu całego świata. Ja tam nie dostrzegłem po kopnieciu Van Damme'a hektolitrów tryskajacej posoki, ba, scena ta sprawiła, że jeszcze bardziej kibicowałem chłopakom w walce ze złymi. Wiadomo, ze to wszystko proste, wstawione do filmu w wiadomym celu, ale mnie to przekonalo - nie potrzebuję widzieć na ekranie tysiąca scen swiadczących o zażyłości dwójki bohaterów, wystarczy jedna czy dwie jak tutaj. O demonach z przeszłości rozprawiał Rourke w jedynce, większość na tym forum tę scenę wyśmiała, choć trafnie opisywała ona to, o co chodzi w filmie. Kiedyś dziady mieli na wszystko wyjebane, teraz los chocby głupiej córki generała nie jest im obojetny - swoje już przeżyli, więc nie dziwne, ze mają gdzieś to, czy polegna w walce. Wszystko to w tym filmach jest, tylko trzeba na to spojrzeć bez klapek na oczach i jakiejs dziwnej niechęci - i wiem, bo powtarzam to w nieskończoność, ze nie jest to wszystko niewiadomo jak głębokie, ale w kinie akcji tego typu nie trzeba nie wiadomo jakich wprowadzeń postaci, tym bardziej tutaj, gdzie bagaż jaki nosza herosi jest znany i każdy kto interesuje się kinem go zna.

A swoją droga "G.I.Joe" to nie jest wcale jakiś tragiczny film, na pewno lepszy i nakręcony z większym poszanowaniem widza niż "Transformersy" czy inne badziewia zalewające obecnie kina ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 14-04-2012, 16:41
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 12-09-2012, 13:27
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - slepy51 - 16-09-2012, 16:51
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 12-04-2013, 10:50
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 06-08-2013, 23:06
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 10-08-2013, 20:18
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 11-08-2013, 12:28
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 20-08-2013, 16:33
RE: Expendables II (reż. Simon West) 2012 - Arahan - 24-08-2013, 12:55