Skoro już w tym temacie podsumowujemy całą serię to przyznam się bez bicia, że powtórzyłem sobie ostatnio wszystkie 8 części, głównie ze względu na to, że straszliwie podoba mi się Hogwart i idea równoległego świata magicznego i mugolskiego, więc chciałem zrobić sobie ultimate maraton, żeby uczciwie ocenić wszystkie części i następny raz obejrzeć dopiero z własnym dzieckiem.
1 & 2 - urocze filmy dla dzieci, reżyseria, scenariusz i aktorstwo kiepskie. 5/10
3 - oczywiście najlepszy film z serii, jeden z najprzyjemniejszych, najmagiczniejszych filmów jakie znam. 9/10(może trochę przeginam, ale uwielbiam ten film).
4 - nic ciekawego, ale lepiej wykonane niż 1 i 2. 6/10
5 - najnudniejsza część. 4/10
6 - trzeci najlepszy film z serii, co daje 7/10
7.1 - drugi najlepszy z serii, 8/10
7.2 - w porównaniu do pierwszej części spory spadek jakości. 6/10
Ogólnie mam bardzo ambiwalentne uczucia do tej serii, bo nieracjonalne zachwyty Hogwartem jako takim mieszają się z refleksją, że przecież mam 23 lata i trochę dziwnie cieszyć się z 12 letnich dziewczynek wymachujących różdżkami :D Z czysto filmowego punktu widzenia mogę polecić tylko 3 i 7.1, reszta to idealne przykłady bezpłciowego blockbustera dla dzieci.
1 & 2 - urocze filmy dla dzieci, reżyseria, scenariusz i aktorstwo kiepskie. 5/10
3 - oczywiście najlepszy film z serii, jeden z najprzyjemniejszych, najmagiczniejszych filmów jakie znam. 9/10(może trochę przeginam, ale uwielbiam ten film).
4 - nic ciekawego, ale lepiej wykonane niż 1 i 2. 6/10
5 - najnudniejsza część. 4/10
6 - trzeci najlepszy film z serii, co daje 7/10
7.1 - drugi najlepszy z serii, 8/10
7.2 - w porównaniu do pierwszej części spory spadek jakości. 6/10
Ogólnie mam bardzo ambiwalentne uczucia do tej serii, bo nieracjonalne zachwyty Hogwartem jako takim mieszają się z refleksją, że przecież mam 23 lata i trochę dziwnie cieszyć się z 12 letnich dziewczynek wymachujących różdżkami :D Z czysto filmowego punktu widzenia mogę polecić tylko 3 i 7.1, reszta to idealne przykłady bezpłciowego blockbustera dla dzieci.
08-12-2012, 20:42