Jest to na pewno longshot, podobnie jak Picific Rim (ale na niego widzę, że i Ty postawiłeś), ale myślę, że Into Darkness ma parę asów w rękawie:
- 3D boost + inflacja, czyli co, jakieś 40-50% na starcie?
- Overseas markets rosną o jakieś 6% rocznie? Star Trek był w 2009 z wynikiem 127 milionów na 23 miejscu Overseas. W roku ubiegłym do zajęcia 23 miejsca w overseas potrzebowałby już 215 milionów (Expendables 2).
- Marka Star Trek umocniła się przez 4 lata w świadomości, głównie w Europie i Azji. Pierwsza część filmu ma świetne recenzje (m.in. IMDB top250) i pochodzi od reżysera nowych Star Warsów. Fanbase powiększył się za sprawą rynku DVD ( i pewnie Torrentów). Dla przykładu:
Wpływy z box office US: 257 M$ - Non US - 127 M$
Głosy na IMDB: US: 85K - Non US - 151K
Ryzykowny wniosek: Non US audiences podobał się ten film (7.9 rating) ale nie widzieli go w kinach. Czy pójdą na sequel? Się zobaczy.
EDIT: Znalazłem nawet przykład, że taki skok to nic niebywałego.
Taken 2009 - 82M Overseas (przy 145M Domestic)
Taken 2 2012 - 236M Overseas (przy 139M Domestic)
Czyli skok o prawie 300% bez konwersji 3D i przy słabej jakości drugiego filmu.
Nie żebym aż takie analizy prowadził jak pisałem posta wyżej - po prostu z tego co się czyta na blogach wydaje się, że Star Trek Into Darkness będzie bardzo mocny finansowo. Więc pogrzebałem i poszukałem jakieś dane.
Cóż, to wciąż longshot.
- 3D boost + inflacja, czyli co, jakieś 40-50% na starcie?
- Overseas markets rosną o jakieś 6% rocznie? Star Trek był w 2009 z wynikiem 127 milionów na 23 miejscu Overseas. W roku ubiegłym do zajęcia 23 miejsca w overseas potrzebowałby już 215 milionów (Expendables 2).
- Marka Star Trek umocniła się przez 4 lata w świadomości, głównie w Europie i Azji. Pierwsza część filmu ma świetne recenzje (m.in. IMDB top250) i pochodzi od reżysera nowych Star Warsów. Fanbase powiększył się za sprawą rynku DVD ( i pewnie Torrentów). Dla przykładu:
Wpływy z box office US: 257 M$ - Non US - 127 M$
Głosy na IMDB: US: 85K - Non US - 151K
Ryzykowny wniosek: Non US audiences podobał się ten film (7.9 rating) ale nie widzieli go w kinach. Czy pójdą na sequel? Się zobaczy.
EDIT: Znalazłem nawet przykład, że taki skok to nic niebywałego.
Taken 2009 - 82M Overseas (przy 145M Domestic)
Taken 2 2012 - 236M Overseas (przy 139M Domestic)
Czyli skok o prawie 300% bez konwersji 3D i przy słabej jakości drugiego filmu.
Nie żebym aż takie analizy prowadził jak pisałem posta wyżej - po prostu z tego co się czyta na blogach wydaje się, że Star Trek Into Darkness będzie bardzo mocny finansowo. Więc pogrzebałem i poszukałem jakieś dane.
Cóż, to wciąż longshot.
salad_fingers, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Nov 2012.
27-04-2013, 13:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2013, 13:11 przez salad_fingers.)