(18-07-2013, 19:33)und3r napisał(a): Po pierwsze, strona wizualna powinna, moim zdaniem, korespondować w pewnym zakresie z resztą filmu. Styl kręcenia, kolorystyka (czy akcja dzieje się w dzień czy w nocy; w deszczu czy w słońcu), etc. mogą uzupełniać czy wręcz wzmacniać wydźwięk filmu.Masz rację, ale to bardzo ogólnikowa zasada. Oczywistym jest, że takie np. Druhny w stylistyce Se7en byłyby takim samym kuriozum, co Ojciec Chrzestny wyglądający jak Gorączka sobotniej nocy. Pamiętaj jednak, że PR jest nie dość że filmem wysokobudżetowym, to jeszcze produkcją sci-fi, a tutaj wszelkie stylizacje są niejako wpisane w gatunek. Idąc Twoim tropem pojmowania warstwy wizualnej filmu okaże się, że TRON: Legacy powinien być jakimś mrocznym cyber thrillerem!
Cytat:w trailerach była uciekająca zniszczoną ulicą Mako; była super scena pierwszego ataku o świcie (nie podejrzewałem, że trailery zawierają CAŁY atak jak i prolog), było kilka epickich fragmentów walk w nocy i przy światłach helikopterów. Nie było tej przerysowanej mangowości. Trailery absolutnie nie sugerowały mega-drętwych i pseudo-zabawnych "gagów sytuacyjnych" między chodzącymi kliszami.To wygląda tak - w trailerach z jednej strony było wszystko to, co sprawiło że jarałem się filmem, a z drugiej nie było nic z tego, przez co okazał się on dla mnie takim rozczarowaniem.
ALE i tak uważam, że Twoje oczekiwania były nieuzasadnione, z bardzo prostej przyczyny - bo PR to wakacyjna produkcja za 200 mln dolarów. Choćby nie wiem jak wysmakowane były zdjęcia (to Del Toro + Navarro, czego niby innego należało oczekiwać?), to - powtarzam - wakacyjna produkcja za 200 mln dolarów. Niezależnie od tego jak oceniamy bohaterów, poszczególne wątki, humor itd, to Pacific Rim jest dokładnie tym, czym miał być, a jeśli twierdzisz, że przez zdjęcia i jedno ujęcie dziecka spodziewałeś się nie wiadomo jak poważnego filmu, to uważam że masz bardzo nikłe pojęcia na temat Hollywood, tak w skrócie.
PS. Nolan to tylko luźny przykład poważnego (tudzież "poważnego") podejścia jeśli chodzi o blockbustery.
18-07-2013, 20:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2013, 20:21 przez Mierzwiak.)