(06-04-2014, 11:16)Mierzwiak napisał(a): O ile mi wiadomo nie będzie tu żadnych portali, łączenia się z mózgami kaiju, obcych i murów obronnych przez które Godzilla będzie przechodzić jak przez masło, więc jestem dobrej myśli :)Ale już wiadomo (trailer), że będzie powielona głupota z PR, czyli ogromne umniejszenie siły czynników rażących broni nuklearnej. Sam pomysł sposobu na ponowne wysłanie Godzilli w odmęt oceanu (próby nuklearne go obudziły?) za jej pomocą jest bardzo dobry -> ponowna hibernacja w celu regeneracji otrzymanych obrażeń, która się trochę przedłużyła. Jednak detonacja w bliskiej odległości zepsuła to. To tylko dobrze wygląda, gdyby to było realistyczne to nawet prymitywne ładunki jądrowe spopieliłyby go, ale wtedy nie było by o kim filmu robić :) Mogli to inaczej rozwiązać np: zdetonować ją w większej odległości - Godzilla jako stwór powstały dzięki zwiększonemu poziomowi promieniowania mógłby mieć zdolność do ich wykrywania i dzięki temu przy próbie zwabienia go w miejsce uśmiercenia mógł nie zbliżyć się za bardzo. Albo przy zrzucie bomby z samolotu silny wiatr mógł ją trochę znieść w bok.
Jednocześnie ciekawi i niepokoi mnie to jaki został zastosowany powód pojawienia się wrogów Godzilli. Man nadzieję, że nie zostaną one uwolnione z jakiegoś lodowca na skutek globalnego ocieplenia. Wiadomo, że wojsko kolejny raz da plamę, ale gdyby nie dało, to inne potwory nie byłyby potrzebne. Marzy mi się właśnie taki film z Godzillą, gdzie nie ma innych potworów, tylko walczy on z wojskiem desperacko próbującym chronić mieszkańców USA, nie poddającym się w tej nierównej walce, w której posiadane uzbrojenie zawodzi.
(06-04-2014, 11:16)Mierzwiak napisał(a): Jedno mnie tylko drażni: PO CO żołnierzom w tym filmie karabiny?Karabin (broń) dla żołnierza jest tym, czym dla ciebie jest ubranie. Bez broni będzie się on czuł nagi/bezbronny.
(06-04-2014, 11:16)Mierzwiak napisał(a): I po co z nich strzelają do 120-metrowego stworzenia?Ty zapewne byś się nie poddał woli przetrwania (znajomość ludzkiego zachowania się kłania) i zamiast próbować walczyć stanąłbyś w miejscu i czekał na śmierć przez zmiażdżenie. Uciekać można, ale tylko wtedy, gdy jest gdzie uciec i są na to realne szanse.
firo, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2014.
06-04-2014, 12:56