Kelthak napisał(a):Wiek nie znaczy, że dziecko nie zrozumie czegoś wyższych lotów. TRZEBA od najmłodszych lat wpajać dziecku wiedzę, oczywiście w odpowiedni sposób. Wiesz dlaczego Mozart(chyba nie pamiętam dokładnie) tak pięknie komponował? Bo od najmłodszych lat pielęgnowano jego talent. Czytałeś coś o Kasparovie? Wiesz co sądzi o swoim sukcesie? Wiesz czemu go zawdzięcza? Właśnie temu, że od małolata grał w szachy dzień w dzień.
I dlatego nie powinno się pozwalać dzieciom czytać i lubić Harrego Pottera. Dzieci powinni grać na instrumentach i czytać Kafkę.
Cytat:Tak samo jest z literaturą. Jeżeli chcemy zobaczyć jeszcze twórcę w przyszłości na miarę Mickiewicza, Kochanowskiego, Reja, Dostojewskiego, Sienkiewicza, Prusa, Lema to trzeba od najmłodszych lat rozwijać jego talent.
Ale przecież Sienkiewicz to pisarz drugorzędny, który pisał rozrywkowe powieści dla pieniędzy, i to pisał je bardzo niechlujnie, bo jako SERIALE, przez co często zdarzało się że zapominał gdzie umiejscowił bohaterów i musiał pytać wydawcę, jak ruszyć ich wątek. Zaś Prus to przede wszystkim łopatolog i twórca użytkowy. Jacy oni wielcy? Jeden rzemieślnik pracujący za pieniądze (zupełnie niepodobnie do Rowling, nie?), drugi - ideologiczny wyrobnik.
Jak można stawiać obok siebie powieści rozrywkowe (Harry, Trylogia Sienkiewicza) i traktaty filozoficzne?
Cytat:Jeżeli nie zostanie mu podana książka osobiście to wątpię żeby sam po nią sięgnął bo przecież nic o niej nie wie bo w jego kręgu raczej się nie będzie mówić o książkach chociażby Lema.
Lubisz Lema, fajnie, ja też, ale przestań wreszcie używać go do prezentowania swojej ideologii. Lem jest teraz w szkołach. Ja go nie miałem, a po niego sięgnąłem. Myślę że nie jestem jakąś wybitną jednostką w tym względzie. Dobrą literaturę poznaje się w szkole, ale jeśli dziecko nie chce czytać, to go do tego nie zmusisz i tyle.
Kurna, o czym my gadamy? To ma być wątek o filmie, a nie jakieś ideologiczne pogadanki o giertychowych metodach nauczania. Koniec offtopu, ok? Moderatorzy, można to załatwić? ;)
30-07-2007, 19:48