Niezły burdel się zrobił w temacie. Widzę, że zeszło na temat ulubionych płyt. Nie wnikam. Kwestia gustu.
Swoją drogą i tak jestem w szoku, że dali tak wysoką ocenę płycie Toola.
(20-12-2014, 02:14)Dżabba napisał(a): Nigdy do końca nie szanowałem gatunku indie rocka, uważam go za lekko tandetną i zniewieściałą odmianę rocka (...)Aha. Chyba nie ma sensu pytać, jaką definicję indie rocka przyjmujesz, nie? Tak, czy inaczej zarzucasz ignorancję i śmieszy cię 10/10 wystawione przez recenzentów niezależnego serwisu muzycznego, z tego co wiem założonego przez grupę znajomych o podobnym guście muzycznym, skupiającego się na określonych gatunkach płytom zespołu ikonicznego dla tych gatunków, powszechnie uważanych za ścisłą czołówkę ostatnich lat. Nawet na wklejonej wyżej liście z rateyourmusic są to dwie jedyne płyty w top10 z tego okresu (top 30 zamyka Arcade Fire, zdecydowanie na wyrost imo, ale trudno). Na liście nieograniczonej gatunkowo. I Ty uważasz to za śmieszne i przejaw ignorancji, bo Ty nie lubisz tych płyt (a nawet dobrze nie znasz ich tytułów) a w ogóle to nie szanujesz całego gatunku (jakkolwiek tu zdefiniowanego, ale to kwestia wtórna). Seems legit.
Cytat:Radiohead po prostu nie lubię i tak, nie potrafię docenić ich muzyki, przyznaję się do tego, może to wynika z mojej ignorancji, a może to kwestia gustu, bedę musiał z tym żyć, jakoś sobie dam radę.No i od tego trzeba było zacząć. Nie było by tematu.
Cytat:Wy lubicie, cenicie i dla was jest zrozumiałe, to że Radiohead dostał 10/10.Nie chodzi o to, że lubię (chociaż lubię). Po prostu rozumiem takie oceny w takim serwisie i to, że to jedyne płyty z taką oceną. Przejrzyj muzyczne podsumowania ostatnich dekad i daj znać czy inne płyty częściej pojawiają się w czołówce. Jeśli nie, zastanów się, dlaczego tak jest. Swoją drogą, na procys dychę dali też chyba Beach Boys.
Cytat:Ok, potrafię to zrozumieć, jedynie nie rozumiem czemu płyty Radiohead mają być najważniejszymi płytami ostatnich dwóch dekad, w czym oni byli przełomowi?Wśród najważniejszych a nie najważniejsze. Pomijając jakość tych płyt, OK Computer mocno przyczynił się do kolejnej fali muzyki alternatywnej w mainstreamie. Poza tym wszystko to.
Cytat:Wytłumaczcie mi to. Poza indie rockiem istnieje przecież...I są to gatunki, którymi na porcys się nie zajmują a przynajmniej na nich nie skupiają.
Cytat:Primus? Pominięty. Nirvana? Pominięta.Celowo ignorujesz uwagę o okresie, który obejmują? O Nirvanie pamiętam jakiś feature, chyba z wyborem najlepszych tracków. Wiele można im zarzucić, ale na pewno nie ignorancję i brak osłuchania. Polecam jakieś większe podsumowania (Porcys Guide to Pop?). Jest tam miejsce dla wielu klasycznych, uznanych zespołów. Toola chyba nie ma. ;)
Cytat:Już nie wspomnę o Toolu, jak można nie ocenić chociaż jednej płyty Toola na 10/10, to mi się w głowie nie mieści, Lateralus (2001), to arcydzieło, najlepsza płyta ostatnich dwóch dekad.Tobie się w głowie nie mieści a mi mieści. Co teraz? Kwestia gustu. Ale znajdź jakieś ogólne muzyczne podsumowania ostatnich lat/dekad z płytą Toola na szczycie i najlepiej płytami RH gdzieś dużo niżej. To pogadamy.
Swoją drogą i tak jestem w szoku, że dali tak wysoką ocenę płycie Toola.
Cytat:Dlatego mówię o tym, że muzyka nie zaczyna się i nie kończy na RadioheadMylisz stronniczość z określonym gustem. Najwyraźniej niezgodnym z Twoim.
i wystawianie 10/10 jedynie dwóm albumom tego zespołu i pomijanie innych, to kpina, śmierdzi z daleka stronniczością:)
20-12-2014, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2014, 12:47 przez PropJoe.)