Esio Trot - czyli Richard Curtis adaptuje Dahla dla BBC, w rolach głównych Dustin Hoffman i Judi Dench, plus do tego James Corden (który tym razem nie pokonuje Cybermanów miłością, ale robi za dość nietypowego narratora). O co chodzi - nieśmiały dziadek zakochuje się w żywiołowej (choć średnio bystrej) sąsiadce, ale boi się wystąpić krok dalej, a kiedy kobiecina żali mu się że jej ukochany żółw nie chce rosnąć, facet chce ją przynajmniej uszczęśliwić i układa masterplan polegający na zakupie koło setki żółwi różnych rozmiarów i stopniowym ich podmienianiu, by dojść w końcu do rozmiaru optymalnego. Czynnikiem inicjującym "wzrost" jest rzekomo 'beduińskie zaklęcie" zaczynające się od słów zawartych w tytule...
Dahla niestety niczego nie czytałem ale lubię w zasadzie wszystkie ekranizacje, po tej spodziewałem się też jakiegoś hardkoru a dostałem sympatyczny film - landrynę, doprawiony typowo curtisowymi zabiegami, z pięknymi zdjęciami, muzyką (bardzo fajne wykorzystanie piosenek Armstronga), no i oczywiście cudownym aktorstwem. Plus trochę fajnych patentów narracyjnych i kilka nietypowych joke'ów w tle (polecam choćby cały film szukać ogłoszeń o zaginionym kocie w tle). U mnie 8/10, polecam, fajna perełka a u nas w kraju raczej bez echa przejdzie.
Dahla niestety niczego nie czytałem ale lubię w zasadzie wszystkie ekranizacje, po tej spodziewałem się też jakiegoś hardkoru a dostałem sympatyczny film - landrynę, doprawiony typowo curtisowymi zabiegami, z pięknymi zdjęciami, muzyką (bardzo fajne wykorzystanie piosenek Armstronga), no i oczywiście cudownym aktorstwem. Plus trochę fajnych patentów narracyjnych i kilka nietypowych joke'ów w tle (polecam choćby cały film szukać ogłoszeń o zaginionym kocie w tle). U mnie 8/10, polecam, fajna perełka a u nas w kraju raczej bez echa przejdzie.
Why are you firing wallnuts at me?
06-01-2015, 23:26