Mefisto napisał(a):mówiąc, że film jest nierealistyczny mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że to animacja o gadających zwierzakach? :DMch... Powiadzasz? :wink: Cholera tyle lat człowiek film zna i dopiero czegoś takiego się w nim dopatruje... To wiele wyjaśnia...
Swoją drogą... Bo ja wiem czy w tym przypadku to ma wiele do rzeczy czy film o zwierzętach czy o ludziach [zwłaszcza że fabułę "Króla Lwa" łatwo było by przenieść na film o ludziach... Ba! Powstał nawet Musical na Brodwayu.]. "Folwark zwierzęcy" też jest niby o gadających zwierzętach a to zarazem ambitna i głęboka historia...
Także w zwyczaju nie mam oceniać filmu na bazie czy jest fabularny czy animowany bo to dla mnie tylko forma przekazu...
W moim odczuciu w filmie animowanym da się przekazać wszystko to co się da w fabularnym pomijając fakt że animowanym można się nie martwić o koszta efektów specjlanych więc spokojnie można robić cały film o gadających lwach, jelonkach czy misiach [Swoją drogą -> Boże, aby kiczowaty "Mój Brat niedźwiedź" dostał oskara zamiast genialnego "Tria z Belleville" to, to uwłaczające jest]
"Król Lew" to film kierowany do młodszych widzów ale jednak ma sporo mocnych momentów jak np. cała śmierć Mufasy, dobry scenariusz, świetną animacje i atmosferę... Nie widzę przeciwskazań by zasiadał na liście najlepszych filmów w historii [gdzie wiele osób ma zwyczaj go umieszczać] choć "Fox and The Hound" w moim odczuciu treściowo był o ambitniejszy...
Co do Piosenek to, co jak co ale dla mnie najlepszy "muzyczny moment" to piosenka Skazy... Fajnia "Choreografia" :wink:
Także jak już o Piosenkach mowa to swego czasu usłyszałem iż w specjalnej edycji filmu dodano jeden numer muzyczny ["The Mornign Report']. Zobaczyłem sobie na YouTubie... Ech... :?
Raz że piosenka krótka i mało ciekawa [mniej-więcej minute trwa] to jeszcze by ją wprowadzić musieli pociąć scenę gdy Mufasa uczy Simbę polować.... Kiepski wybór...
Dla ciekawych :
Ostatecznie ci z Disneya teraz się w Lucasa zabawiają i specjalne edycje sobie z poprawkami wydają...
12-09-2007, 02:04