(23-09-2015, 21:08)Mefisto napisał(a): The Manchurian Candidate (...) Chętnie obejrzę remake - jestem ciekawy, co spieprzyli, a co wyszło im lepiej. Bo mimo wszystko przebić główny myk wydaje się niemożliwe, ale i miejsca na improwizację reszty fabuły pozostaje sporo.
Remake obejrzany - widzę, że odgórnie miesza się go raczej z błotem, a dla mnie zdecydowanie lepszy od oryginału. Owszem, w paru momentach brakuje mu subtelności oryginału (eksperymenty, związek z matką), niektóre tricki techniczne też można sobie było darować, no i finał mógłby być nieco dramatyczniej zainscenizowany. Można także narzekać na to, że znowu wielkie korporacje som złe i takie tam. Niemniej, aktorsko film miecie - Denzel jeszcze sprzed autopilota, Liev mnie zachwycił, a Meryl jak rzadko kiedy ostatnio, naprawdę zasłużyła na Oscara. Dalszy plan też solidny i podoba mi się fakt, że karty nie są tak od razu odkrywane (acz, paradoksalnie, brakuje motywu z kartami, który był lepszym mykiem uruchamiającym), a i sporo elementów zmieniono na plus. Ocena oczko wyżej zatem.
8 / 10
Dzikie historie - niezbyt dziki film, spodziewałem się czegoś bardziej oryginalnego, niż schematyczne nowelki bez jakiegokolwiek łącznika. Ba! Za wyjątkiem ostatniej żadna historia nie jest właściwie dzika, nie ma pazura. Przykładowy segment 1 to jedynie ciekawe intro, a "trójeczka" - którą polecam Mentalowi - ma w sobie za mało frustracji i pazura. We wszystkich zresztą opowieściach fasady zbyt łatwo pękają, bohaterowie są tekturowi, a całościowo to pozbawiona w sumie wyrazu rozrywka, którą niewystarczająco dopracowano. Szkoda, że poszczególnych historyjek nie powierzono różnym twórcom, bo wtedy mogłoby wyjść coś bardziej nieszablonowego, charakterystycznego. Relatos salvajes to przyjemny, ale kompletnie anonimowy, wręcz wymuskany do nijakości kawałek kina.
7 / 10 - głównie za ostatnią, najbardziej żywą opowieść i parę fajniejszych momentów w międzyczasie
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
09-10-2015, 02:36