(18-10-2015, 13:38)patyczak napisał(a): Opinie o opiniach... Kurczę, ale wtedy mamy już jakiś totalny solipsyzm. Ok, wszystko co postrzegamy jest subiektywne, ale gdy stu ludzi patrzy na czerwoną różę, to większość z nich widzi raczej kolor, o którym powiedzieliby "czerwień", chociaż dla każdego z nich może wyglądać trochę inaczej. Odczucie barwy to nie jest kwestia obiektywna, a jednak trudno mówić tutaj o absolutnym subiektywizmie, bo to odczucie ma solidne fundamenty.
Zdanie większości =/= obiektywna prawda.
Odczucie barwy nie jest kwestią obiektywną? Stwierdzenie koloru czerwonej róży, że jest czerwona, to jak najbardziej stwierdzenie faktu, a nie opinia! Jeśli stu ludzi widzi czerwoną różę i powiedzieliby "piękna" to by była opinia.
(18-10-2015, 13:38)patyczak napisał(a): I broń Boże, nie chodzi mi o udowodnienie tego, że czyjaś opinia może być obiektywna. Bo nie może być. Ale też nie przesadzajmy w drugą stronę, uważając, że nasze odczucia nie mają nic wspólnego ze światem rzeczywistym, a właśnie taką wizję widzę na podstawie niektórych postów w tym wątku.
Nikt nie twierdzi, że nasze odczucia nie mają wspólnego nic ze światem rzeczywistym, trochę to źle interpretujesz. Ale owszem, ja i np. Gieferg bardziej przy ocenianie skupiamy się przy naszych odczuciach, emocjach i frajdzie jakiej sprawił nam seans, niż na sztywnym ocenianiu aktorstwa, budowy scenariusza, czy stronie technicznej, które też są dla mnie ważne, ale wybaczam w nich braki, jeśli film sprawia że chcę do niego wracać raz za razem.
@Martinipl - fajnie podpisać się pod zdaniem kolegi, choć to co napisał patyczak nijak ma się do tego co ty wypisujesz? Oceniasz sobie wewnętrzne T3 jako ulubionego Terminatora, ale publicznie niżej od T1 i T2, bo uchodzą za lepsze filmy! Absurd.
(18-10-2015, 11:58)Martinipl napisał(a): Są filmy, które mają ocenę u mnie cholernie niską, a je bardzo lubię i oglądam z przyjemnością (Hard Candy - ocena 2/10 - wrażenia? Bardzo dobra komedia).
Najgłupsze zdanie jakie przeczytałem w tym roku. Bardzo lubię film, ale 2/10. Rozjebało mnie. :)
18-10-2015, 14:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2015, 14:03 przez Juby.)