szaman napisał(a):Zadając podobne pytania na jednym z forów oscarowych zostałem nazwany rasistą takim samym jak w czasach niewolnictwa i segregacji w autobusach.
Ja zostałem niedawno nazwany plantatorem bawełny, gdy pozwoliłem sobie wrzucić statystyki przestępczości w USA w kontekście czarnych ofiar przemocy (czyli nawet nie dotknąłem tematu black-on-white crime).
Pelivaron napisał(a):Dla nich jeśli ktos nie jest czarnoskóry to jest już biały... I np taki Inarritu, który przecież nominację zdobył nie jest czarny, ale nie jest też biały. Jest Latynosem, więc siłą rzeczy Akademia jednak nie jest taka rasistowska skoro zauważyła reżysera innej rasy :)
Innej grupy etnicznej. Latynosi to nie jest rasa. I zgoda co do meritum: to samo było kilka lat temu przy okazji sprawy George Zimmerman-Travon Martin. Ten pierwszy jest po matce Peruwiańczykiem, a na dokumentach zawsze zaznaczał "Hispanic" jako swoją przynależność etniczną.
23-01-2016, 22:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2016, 22:04 przez Mental.)