Blue Steel (1989) - strasznie się jarałem perspektywą obejrzenia tego filmu, bo do niedawna jeszcze było to jedyne dzieło reżyserskie Bigelow, którego nie znałem, a które tak wielu anonimowych komentatorów zachwalało jako wypas ery VHS. Niestety, kontakt z BS okazał się niemiłym doświadczeniem. Wina Bigelow w tym żadna - reżyseria dalej świetna, kadrowanie klasa, operowaniem światłem, zdjęcia tak samo. Tym, co kładzie "Błękitną stal" jest scenariusz i wynikające z niego zachowanie czy decyzje bohaterów. Ciężko się ogląda film sensacyjny ze świadomością, że ma on niewiele wspólnego z realnym światem.
Mimo wszystko 5/10 - za wrażenia wizualne.
EDIT
Nikita - francuski oryginał z 1990 roku, bardzo dobry, z nieśpiesznym tempem akcji i znakomitymi zdjęciami i super odegraną rolą kobiety-zabójczyni. Ostatni raz oglądałem lekko z 10 lat temu i zajebiście było sobie przypomnieć, jak konkretnym reżyserem był kiedyś Besson. Bardzo mocne 8/10
Point of no Return - amerykański remake "Nikity" z 1993. Tu już mnożą się absurdy na poziomie szczegółów. W oryginale w scenie strzelaniny w kuchni jeden z ochroniarzy wyciąga M-16 z doczepionym granatnikiem. W amerykańskiej wersji przynosi wyrzutnie rakiet. WTF? Brakuje też klimatu poprzednika. Z plusów: muzyka Niny Simone i ta scena:
Mimo wszystko 5/10 - za wrażenia wizualne.
EDIT
Nikita - francuski oryginał z 1990 roku, bardzo dobry, z nieśpiesznym tempem akcji i znakomitymi zdjęciami i super odegraną rolą kobiety-zabójczyni. Ostatni raz oglądałem lekko z 10 lat temu i zajebiście było sobie przypomnieć, jak konkretnym reżyserem był kiedyś Besson. Bardzo mocne 8/10
Point of no Return - amerykański remake "Nikity" z 1993. Tu już mnożą się absurdy na poziomie szczegółów. W oryginale w scenie strzelaniny w kuchni jeden z ochroniarzy wyciąga M-16 z doczepionym granatnikiem. W amerykańskiej wersji przynosi wyrzutnie rakiet. WTF? Brakuje też klimatu poprzednika. Z plusów: muzyka Niny Simone i ta scena:
23-02-2016, 01:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2016, 01:15 przez Mental.)