Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin
Cytat:Dużo osób się czepia, że w "Matriksie: Rewolucjach" twórcy w pewnym momencie porzucają głównych bohaterów, by przedstawić losy postaci drugo- i trzecioplanowych (jak dziewczyna Linka, kapitan Mifune czy ten nastoletni fan Neo) podczas bitwy o Zion. I widzowie wysuwają to jako zarzut co do kompetencji Wachowskich w dziedzinie opowiadania historii.

Ja to widzę tak - Wachowscy spieprzyli sprawę, ale przede wszystkim pod względem tego, co w tym filmie się dzieje z głównymi bohaterami, a sama bitwa, gdzie większości z nich nie ma, to i tak zdecydowanie najmocniejsza strona filmu i jedyny powód dla którego do tego wracam. W "Pani jeziora" najlepsze są wciąż rozdziały skupiające się na głównych postaciach (w tym głównie to co się dzieje na zamku Stygga), ale bitwa to dla mnie akurat bardzo atrakcyjny przerywnik (w przeciwieństwie do podróży po różnych światach).

Cytat:A tak naprawdę ile trwa ta bitwa o Zion? Z piętnaście minut? Tymczasem Sapkowski w "Pani Jeziora" robi to samo, ale u niego rozdział poświęcony bitwie ciągnie się i ciągnie, że końca nie widać.

Bitwa w Pani Jeziora to 10% książki, jeśli dobrze pamiętam, bitwa w Rewolucjach raczej zajmuje więcej.

Sienkiewicz czy Tolkien bitwy opisywali raczej ze stanowiska "komentatora", który ma wgląd na całe pole bitwy, ja jednak wolę to oglądać z perspektywy jednostek biorących bezpośredni udział. "Kamera" w środku akcji, zamiast widoku z trybun. No a bitwa na polach Pelennoru u Tolkiena jest dla mnie kompletnie niestrawna, Sienkiewicz lepszy (i w tym względzie i w innych).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Andrzej Sapkowski i jego Wiedźmin - Gieferg - 28-06-2016, 12:25
RE: Książki - BezcelowyAlbatros - 03-11-2013, 00:20
RE: Książki - MocnyMichał - 10-11-2013, 05:05
RE: Książki - patyczak - 10-11-2013, 09:37
RE: Książki - MocnyMichał - 10-11-2013, 10:09
RE: Książki - patyczak - 10-11-2013, 10:16
RE: Książki - MocnyMichał - 10-11-2013, 10:20
RE: Książki - patyczak - 10-11-2013, 10:32
RE: Książki - MocnyMichał - 10-11-2013, 10:40