(13-06-2017, 12:42)szopman napisał(a): Kiedyś za dzieciaka lubiłem filmy Raimiego, ale dziś są dla mnie troche nieoglądalne, zbyt infantylne, kreskówkowe. Bo w gruncie rzeczy to nic innego jak aktorska kreskówka dla dzieciaczków. Ale sentyment mam ogromny do tych filmów. TASMy ogólnie były dla mnie spoko, TASM2 wg mnie jest oglądalny, myśle, że na te 6/10 zasługuje. [...]
No oczywiście, że filmy Raimiego są infantylne i kreskówkowe, zupełnie nie to co Electro i Dr Kafka w TASM2.
Szopman level: Szopman
(02-08-2017, 22:04)szopman napisał(a): A ja również, po tegorocznej powtórce, jestem zdania, że SP3 > 1&2.
Serio, te filmy Raimiego są dla mnie po latach nieoglądalne, za dużo tandety, kiczu, infantylności, takie filmy w sumie dla 7 latków.
Są nieoglądalne, ale jeszcze w tym roku je oglądałeś, a najbardziej podoba ci się ta część, która ma najwięcej kiczu, tandety i infantylności, za które je rytykujesz?
Szopman level: Szopman2
Nie powstał jeszcze lepszy kinowy Spider-Man od pierwszego pajączka Raimiego. Pierwszym, który mógł takim być, był Homecoming, bo ma świetny scenariusz i świeże podejście do postaci, ale zabrakło przy nim reżysera-artysty na stołku. Sam nadał swojemu Spider-Manowi indywidualny styl i stworzył najprostsze, najbardziej oklepane, ale i ostateczne superhero origin story, które miało w sobie to COŚ, tak samo jak [i]Superman[/i Donnera 24 lata wcześniej. Jego film miał tę moc, majestatyczność, fajność - cholera, nie wiem jak to nazwać - która sprawia, że każde pojawienie się tytułowego bohatera lub wejście jego motywu przewodniego, zawsze jest dla mnie emocjonujące. W dodatku SM1 powstał w czasach, kiedy filmy o superbohaterach nie wyglądały jak odcinki serialu, a były pełnoprawnymi wydarzeniami kinowymi i to też się czuje.
2&3 są spoko (trójkę spotkała przesadna krytyka, choć scenariuszowo jest zdecydowanie najgorsza z trylogii), ale SM1 > everything else. Nawet dwójka, która w opinii większości uchodzi za najlepszą część, przegrywa przez zbytnie skupienie się na wątkach obyczajowych/dramatycznych. Takie jest moje zdanie.
03-08-2017, 10:51