Ostatnio wkręciłem się w tematykę polarną i tak sobie czytając o różnych ekspedycjach nabrałem ochoty na dobry film w ultra mroźnym klimacie, aż nagle natknąłem się na wzmiankę o HMS Terror i przypomniało mi się, że wyszedł niedawno serial :) No więc czym prędzej obejrzałem pierwszy odcinek i jestem bardzo usatysfakcjonowany, bo jest w nim dużo dobra, ale z drugiej strony po pierwsze jest sporo wkurzających niedociągnięć (zwłaszcza te stroje całej załogi, które wyglądają jakby wybrali się na spacer w jesienny londyński wieczór, a nie byli pod pieprzonym kołem biegunowym), po drugie historia za szybko skoczyła do momentu, gdy wszystko zamarza i wyprawa jest w dupie - tylko pobieżnie przejrzałem opinie w temacie i już się boję, że najlepsze za mną, a potem będą cuda-wianki.
Jeszcze co do samej, autentycznej wyprawy to nie wiem czy bardziej podziwiam jej uczestników i pomysłodawców czy współczuję naiwności, że taką prostą drogę przez okolice bieguna północnego da się znaleźć nie dysponując żadnymi lodołamaczami. Niby łatwo oceniać ze współczesną wiedzą, ale kurde jak na mój rozum to w połowie XIX wieku taka misja tym bardziej musiała wyglądać na samobójczą. Zresztą nawet jakby jakąś trasę wytyczono, to byłaby ona tak problematyczna, że kompletnie bezużyteczna - dość powiedzieć, że do dzisiaj nie pływają tamtędy (to znaczy jakieś pewnie pływają lokalnie, ale nie na trasie Anglia-Chiny) żadne statki.
Jeszcze co do samej, autentycznej wyprawy to nie wiem czy bardziej podziwiam jej uczestników i pomysłodawców czy współczuję naiwności, że taką prostą drogę przez okolice bieguna północnego da się znaleźć nie dysponując żadnymi lodołamaczami. Niby łatwo oceniać ze współczesną wiedzą, ale kurde jak na mój rozum to w połowie XIX wieku taka misja tym bardziej musiała wyglądać na samobójczą. Zresztą nawet jakby jakąś trasę wytyczono, to byłaby ona tak problematyczna, że kompletnie bezużyteczna - dość powiedzieć, że do dzisiaj nie pływają tamtędy (to znaczy jakieś pewnie pływają lokalnie, ale nie na trasie Anglia-Chiny) żadne statki.
25-01-2019, 00:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2019, 00:53 przez simek.)