(11-06-2019, 18:15)Mierzwiak napisał(a): 1. Zgadza się, ale właśnie sam potwierdziłeś to co napisał Juby - to film o obcym organizmie, a dokładniej o spotkaniu z nim załogi statku Nostromo. Ripley wyrasta na główną bohaterkę tylko dlatego że reszta zginęła.
2. Jakie podstawy? Usuwasz te ujęcia z czołówki (z czołówki!!!) i nic się nie zmienia, nawiązuje do nich dopiero późniejsza ekspozycja której wycięcie też nic by nie zmieniło.
1. Ujmę to może inaczej - wpierw u Scotta mamy bohateria zbiorowego: załoga statku kontra obcy organizm. Przez cały ten czas obcy nie jest bohaterem tego filmu, tylko złem, z którym musi walczyć ekipa. Ripley wyrasta na główną bohaterkę, ale nie dlatego, że reszta przeżyła, tylko, że działa jak główna bohaterka - do pewnego czasu skryta jest w grupie kolegów, ale od pewnego momentu zaczyna grać coraz większą rolę i to nie jest tak, że "hej, teraz walczysz z Obcym, bo tylko ty przeżyłaś" - zwłaszcza w kontekście całej seksualnej otoczki filmu.
2. Myślę, że jesteście źli na ten film, bo kiczowata seria japońska i mega tandedny film Emmericha (który ma swoje plusy, ale c'mon - na tamtym filmie już w kinie facepalmowałem, bo był taki durny, a tutaj głównym zarzutem jest jedynie "za mało potwora", więc nie wiem jak można stawiać tamten film ponad ten, czy nawet porównywać je) przyzwyczaiły do faktu, że Godzilla jest de facto piewrszoplanową postacią, która co chwila musi rozpykać jakiegoś bardziej idiotycznego od siebie potwora. A tymczasem pierwszy film wcale taki nie był (tam zresztą Godzilla była pełnoprawnym zagrożeniem, ucieleśnieniem atomowego lęku) i produkcja Garethsa niejako do tego nawiązuje, stanowiąc zarazem swoisty reboot, jak i nowe wprowadzenie potwora na salony oraz do świadomości ludzkich bohaterów.
PS. Boshe, jak ja nienawidzę cytowania na tym forum :P Zmieni to ktoś wreszcie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
11-06-2019, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2019, 18:53 przez Mefisto.)