(28-08-2019, 00:41)Phlogiston2 napisał(a): -Rada Jedi jest zaś tak małostkową, krótkowzroczną i niekompetentną organizacją, że czlowiek zaczyna sie zastanawiać jakim cudem nie rozpadła się z hukiem na lata przed Mrocznym WidmemNo ale co w tym dziwnego? Nic specjalnego się nie działo, Republika sobie spokojnie, powoli gniła to wystarczyło co jakiś czas zrobić zebranie, wypić koniaczek, wypalić cygaro i rozjechać się do domów. A jak się zaczęła poważna jazda to okazało się, że są kompletnie niezorganizowani i nieprzygotowani.
Mało to takich sytuacji w życiu?
Albo, że się chłopaki nie zbuntowały przeciwko Sithowi bo im źle doradza. No nie zbuntowali się. Mało to tchórzy i oportunistów, którzy są ślepi na rzeczywistość?
Ja w takich sytuacjach zawsze biorę poprawkę, że jako widz mam dostęp do tego co robią obie strony konfliktu. Oni wewnątrz widzą tylko niektóre działania więc łatwo nam zawsze powiedzieć - Ale głupki.
Ale zgodzę się, że jest tam wiele rzeczy, które można by poprowadzić lepiej albo choćby inaczej. Mimo wszystko jedna z tych głównych osi (upadek Republiki, powstanie Imperium) trylogii prequeli jest dla mnie bardzo dobra.
Całość wywraca się niestety przy Anakinie i jego przejściu na Ciemną Stronę. Owszem, jest to podbudowane, odpowiednio rozciągnięte w czasie, ale sama końcówka tego jest żenująca. Przejście od "O jej. Mace Windu nie żyje, co ja narobiłem" do "a teraz pójdę i bez mrugnięcia oka będę mordować przedszkolaków" jest żenujące.
Dżordż miał na to niezły plan i w iwelu szczegółach się potknął o własne nogi. No ale przynajmniej jest to jakaś konsekwentna wizja. Epizody VII i VIII to jak pisano powyżej po prostu pusta zabawa gadżetami. Niby Abrams deklaruje się jako wielki fan Gwiezdnych Wojen ale jedyne co potrafi pokazać to kilka wtórnych widoczków i wrzucenie tutaj Sokoła a tutaj Tie-Fightera. O tym drugim bałwanie to nawet nie ma co wspominać.
I jak widzę na jakichś Hitach Polsatu TPM albo AOTC to spokojnie mogę sobie popatrzeć (zgrzytając zębami), a "Zemstę Sithów" oglądam z przyjemnością. Próba powrotu do TFA skończyła się po 15 minutach, a za obejrzenie VIII ktoś musiałby mi solidnie zapłacić.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
28-08-2019, 08:57