(28-12-2019, 02:42)Gieferg napisał(a): Owszem, jest zdecydowanie lepsze* i zdecydowanie łatwiejsze do przełożenia na serial.
Czy ja wiem - Mniejsze zło było do przełożenia 1:1, a i tak to zjebali, na otwarcie dając chyba najgorszy odcinek sezonu. Niemniej jest nadzieja, że drugi sezon będzie faktycznie lepszy i trochę spójnieszy, bo ten tutaj to takie trochę błądzenie po omacku i badanie terenu, które przekłada się na straszną sinusoidę jakościową. To samo zresztą w obsadzie - takie pół na pół. Yennefer i Jaskier strasznie irytujący, Triss bezbarwna, a i Geralt ma momenty, że tak to nazwę, manieryczne. Cavill generalnie się sprawdza, ale chwilami nie mogłem patrzeć na jego poruszanie się z kijem w dupie i słuchać jego głosu a la Batman. Oczy też rażą sztucznością kontaktów. A w scenach z Yen bawiła mnie jego psia mina i smutne oczy. Poza tym zdecydowanie za mało go tu i jest chwilami niekonsekwentnie prowadzony. Z drugiej strony podobał mi się cały drugi plan na czele z tą laską z Ostatniego Mohikanina, co też pozornie nie pasowała do roli, ale wykreowała ostatecznie chyba najlepszą postać kobiecą. Bo Ciri to się na razie błąka i tyle, trudno mi stwierdzić czy mi się podobała - na pewno broni się wyglądem. Generalnie uczucia mam mocno mieszane, bo bywa, że realizacyjnie jest blisko dna (cały odcinek ze smokiem to nieporozumienie), a sceny samograje zabija zupełnie nijaka reżyseria oraz brak pazura. Sceny walk nie robią na mnie żadnego wrażenia - są raczej dość sztampowe i bez większego polotu. Zresztą tu też się trochę twórcy potknęli, bo dysonans między poszczególnymi epizodami jest tutaj tak duży, że miejscami można się zastanowić nad tym, czy zamiast wiedźmina nie pojawia się przypadkiem na ekranie jego ułomny brat bliźniak. No ale powiedzmy, że ogląda się to z jako takim zainteresowaniem i bywa parę momentów chwały. Pozostaję optymistą, choć mogło być i powinno o wiele lepiej.
PS. Aha, na minus język - fuck w co trzecim zdaniu czy te wyraźnie polskie nazwy/imiona błąkające się między perfekcyjną angielszczyzną to coś od czego niekiedy uszy bolą. Ale spodziewałem się, że tak może być.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
28-12-2019, 23:42