(24-01-2020, 12:13)Maćko napisał(a): A rzeczy typu ilość NPC-ów na ekranie czy jakieś zaawansowane algorytmy nie da się za bardzo wrzucić w ustawienia graficzne na PC. To są rzeczy, które planuje się z góry dla całości albo spina na ostatnią chwilę. ;)
Są ustawienia dla gęstości tłumu, indywidualne NPC są bardzo pamięciożerne, ale z tego co słyszałem problem nie leży w tym, że projektowanie tak wielu modeli jest zbyt czasochłonne, bo oni mają tysiące ludzików do wykorzystania, tylko, że renderowanie tego jest mordercze dla wydajności.
Nie wiem czemu, ale właśnie u Redów najbardziej mi się rzuca w oczy to klonowanie NPC i dla mnie jest to ciągle najbardziej wybijający z immersji element.
Zastanawiam się po prostu kiedy wynajdą jakąś sztuczkę, żeby obejść ten problem, żeby te różnice były jakoś generowane proceduralnie z pominięciem obciążenie dla RAMu, czy tam karty graficznej.
PS. Serio ten screen z Jackiem, gdybym nie wiedział na co patrzę, to dla mnie trąci pe es dwójką ;)
24-01-2020, 12:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2020, 12:23 przez Kluski.)