(12-04-2020, 19:45)Snappik napisał(a): Ogląda ktoś Kalifat na Netflixie? Jestem na 5 odcinku i przyznam, że dawno już nic mnie tak nie wciągnęło z gatunku politycznego thrillera i dramatu. Dobra, mocna rzecz o współczesnej sytuacji w Syrii i Szwecji. Fabuła "inspirowana" faktami, ale stawiam 10 wielbłądów że takie rzeczy 3 koronach to dzień jak co dzień. Szwedzi dowalili do pieca. Miłe zaskoczenie.
I całość łyknięta w 8 godzin. Bardzo dobre jako całość, świetnie wnikające w mechanizm bajerowania i rekrutowania szwedzkich żon dla bojowników w Syrii. Historia związana z Pervin i jej mężem organizującym zamach świetna. Niewiele gorszy jest wątek rodzinki, w której ojciec (były muzułmanin) musi walczyć ze zbuntowaną córką, której odwala na punkcie ISIS oraz religii. Genialny w roli "Podróżnika" jest z kolei Lancelot Ncube - chłopak jest cynicznym manipulatorem oraz organizatorem akcji. Na tle plusów mocno słabuje wątek sensacyjny policjantki, która jest taką pierdołą i suką, że w sumie doskonale odzwierciedla obecny stan szwedzkiego państwa.
Całościowo mocne 8/10. 8 odcinków, które warto obejrzeć.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
13-04-2020, 15:41