(07-05-2020, 13:44)Crov napisał(a):(07-05-2020, 13:34)simek napisał(a): przeciągnięte, przesadzone, przykładowo ten koleś z kontroli lotów mówiący, że wybrał zły tydzień na rzucenie palenia - to jest śmieszne, ok, ale potem mówi, że to zły tydzień na rzucenie amfy, już absurdalnie, ale dalej ok, a niestety potem musi dodać jeszcze, że to zły tydzień na rzucenie wąchania kleju, zaciągnąć się i potem skoczyć przez okno - to już jest przesada.No, ale na tym polega absurdalny humor, że się przesadza. :P A żarty eskalują - rzucenie palenia jest właściwie set-upem i jako żart jest zupełnie realistyczne, taki tekst mógłby sie pojawic w zwyklym filmie, np. "Die Hard", a potem okazuje się, że gość ma coraz więcej uzależnień i problemów. Dopiero to jest sednem żartu.
Mnie te momenty Bridgesa w Airplane! nigdy nie przestana smieszyc:
W Hot-Shot zreszta tez:
:)
(07-05-2020, 13:44)Crov napisał(a): Pięknie to nakręcone i czarujące. Taki pierwowzór kreskówkowego "Wacky Racers" troche czy innego "Cannonbal Run" tak mysle. Takich filmów już się nie kręci! Chętnie obejrzalbym coś podobnego.
Rat Race, w rezyserii Jerry'ego Zuckera z ZAZ. Mysle, ze gdyby zostal nakrecony kilka dekad wczesniej to dzis moglby byc klasykiem.
(07-05-2020, 14:41)SonnyCrockett napisał(a): Normalnie jak u mojego matematyka. "Na pięć to umie Pan Bóg, na cztery ja a wy możecie najwyżej na trzy plus." :)
Niezly faszyzm :)
(07-05-2020, 15:12)Crov napisał(a): IMO dwójka jest lepsza, ale z powodów, które raczej Tobie nie przypadna do gustu. ;) Tj. jest bardziej ostentacyjnie absurdalna i przegięta.
Lata temu tez mi sie dwojka bardziej podobala, zwlaszcza, ze gdy zaliczylem po raz pierwszy jedynke to bylem jeszcze malo kojarzacym 5-6. latkiem. W dwojce jest chyba wiecej gagow i jest bardziej szalona, ale tez wydaje mi sie byc bardziej wtorna, bo odgrzano w niej cala mase gagow z Airplane! Poza tym to chyba nie byl nawet film ZAZ-u. Wieki nie widzialem (jedynke calkiem niedawno), moze bedzie trzeba niedlugo zrobic powtorke.
(07-05-2020, 14:24)simek napisał(a):(07-05-2020, 13:44)Crov napisał(a):(07-05-2020, 13:34)simek napisał(a): przeciągnięte, przesadzone, przykładowo ten koleś z kontroli lotów mówiący, że wybrał zły tydzień na rzucenie palenia - to jest śmieszne, ok, ale potem mówi, że to zły tydzień na rzucenie amfy, już absurdalnie, ale dalej ok, a niestety potem musi dodać jeszcze, że to zły tydzień na rzucenie wąchania kleju, zaciągnąć się i potem skoczyć przez okno - to już jest przesada.No, ale na tym polega absurdalny humor, że się przesadza. :P A żarty eskalują - rzucenie palenia jest właściwie set-upem i jako żart jest zupełnie realistyczne, taki tekst mógłby sie pojawic w zwyklym filmie, np. "Die Hard", a potem okazuje się, że gość ma coraz więcej uzależnień i problemów. Dopiero to jest sednem żartu.
No cóż, ja wychodzę z założenia, że najlepsze komedie są zwykłymi filmami, tylko po prostu są w stanie uchwycić śmieszne momenty w normalnym życiu.
No to prosze, po Airplane! trudno mi bylo obejrzec ten film na powaznie:
:)
07-05-2020, 15:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2020, 15:37 przez Wyatt Earp.)