(20-05-2020, 22:11)Lawrence napisał(a): From my point of view nie są słabe, a są bardzo dobre.
Plus nie bez powodu napisałem "jechanie" po prequelach i "cool", gdyż w 80% jak się spotykam z "krytyką" tych filmów, to właśnie opiera się ona na jechaniu, dla zasady samego jechania i starania się być przy tym "zabawnym".
A "jechanie" po sequelach, przede wszystkim nie "jechanie", a konstruktywna krytyka nie ma być "cool". I ona nie jest "cool", ona jest obowiązkowa, aby już nigdy się to nie powtórzyło. Tu chodzi o ludzką przyzwoitość i przestrogę dla przyszłych pokoleń i czy mamy rok 2020, czy też 2050. Nigdy nie możemy o tym zapomnieć.
Nie no, błagam, ja wiem, że ludzie mają różne gusta, sentymenty, ale apeluję o odrobinę obiektywizmu. Na temat Prequeli napisano pierdyliard recenzji, stworzono dziesiątki godzin filmów, napisano pewnie niejedną książkę. Nie zaklinajmy rzeczywistości. Nie udawajmy, że to wszystko to był hejt dla hejtu, dla bycia cool czy krytyka dla krytyki. Prequele zostały zaorane bo zwyczajnie na to zasłużyły. Stos papierów, gigabajty argumentów - wytykania wad, głupotek, niepotrzebnych rzeczy, dłużyzn, dennych dialogów, kiepskich postaci, koszmarnego (miejscami) aktorstwa, słabiutkiej reżyserii czy wreszcie - kiepskiego scenariusza(y).
Ja wiem, że ludzie nieco idealizują coś, co oglądali w młodym wieku. Sam dorastałem oglądając w tym samym czasie OT i Prequele. Sam mam pewien sentyment do PT, choćby z tego względu, że to pierwsze Star Wars które oglądałem w kinie. Ale nie będę zaklinał rzeczywistości mówiąc, że to były dobre filmy. Sam nie jestem fanem, mówiąc najdelikatniej, Sequeli. Moja krytyka tych filmów to głownie krytyka retconowania, babrania w kanonie, umniejszania na wartości starym bohaterom czy wydarzeniom z poprzednich filmów. Nie zmienia to jednak faktu, że Sequele, jako filmy, na pewno nie są gorsze od Prequeli. Powiem więcej - TFA czy TLJ są bardziej ogądalne (jeśli zignorujesz to, co zrobiono z oryginalnymi postacami/kanonem, lub jeśli jesteś nowy w świecie Star Wars) niż TPM, AOTC a nawet ROTS. Dlatego też podejrzewam, że za 10-15 lat to one będą popularne wśród Young Adults i to pewnie dużo bardziej niż dziś są Prequele.
21-05-2020, 09:55