Mnie The Parallax View z lekka wymeczyl i raczej zawiodl mialkoscia i przewidywalnoscia calej intrygi, ale tez wykonaniem. Tak jak Doppelganger jest zachwycony sekwencja prania mozgu tak po mnie ona niestety troche splynela i byla zreszta calkiem...hmm, oczywista? Mozliwe, ze robila wrazenie te kilka dekad temu (jezeli chodzi o klimat to The Game Finchera all the way, choc wiadomo to nie pranie mozgu i nie taka konspira), zwlaszcza, w czasach specyficznych nastrojow spolecznych, ale do mnie kompletnie nie trafila. Zreszta do przewidzenia bylo tez w jakim kierunku pojdzie to pranie mozgu, bo to Hollywood, a wiec bylo latwo wyczuc w jakie nuty tworcy uderza.
Jezeli chodzi o psychodeliczne momenty w kinie tego okresu to impreza wsrod artsy-fartsy pozerow z Midnight Cowboy do dzis robi piorunujace wrazenie - no ale tam to nie tylko obrazki i muzyka, ale tez zajebista gra aktorska Hoffmana robi swoje. Jezeli chodzi o "trylogie" Pakuly, czy o kino konspiracyjne to niedoscignionym wzorem byl, jest i bedzie "All the President's Men", ktory raczej z listy moich ukochanych filmow juz nigdy nie wyleci.
The Parallax View to takie solidne 6.5/10
I tez taka mysl mnie uderzyla, temat Illuminati i tajnych organizacji z korzeniami zaczepionymi w wyzszych uczelniach i polityce to samograj, az dziwne, ze nikt sie za to nie zabiera. Przeciez to tylko teorie szurow, a temat to przeciez samograj :)
Jezeli chodzi o psychodeliczne momenty w kinie tego okresu to impreza wsrod artsy-fartsy pozerow z Midnight Cowboy do dzis robi piorunujace wrazenie - no ale tam to nie tylko obrazki i muzyka, ale tez zajebista gra aktorska Hoffmana robi swoje. Jezeli chodzi o "trylogie" Pakuly, czy o kino konspiracyjne to niedoscignionym wzorem byl, jest i bedzie "All the President's Men", ktory raczej z listy moich ukochanych filmow juz nigdy nie wyleci.
The Parallax View to takie solidne 6.5/10
I tez taka mysl mnie uderzyla, temat Illuminati i tajnych organizacji z korzeniami zaczepionymi w wyzszych uczelniach i polityce to samograj, az dziwne, ze nikt sie za to nie zabiera. Przeciez to tylko teorie szurow, a temat to przeciez samograj :)
09-06-2020, 17:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2020, 17:08 przez Wyatt Earp.)