"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
Ale ja z serialu niewiele pamiętam, mimo kilku powtórek. Ostatnio powtarzałem całość, chyba z 10 lat temu. A teraz chętnie bym wziął się za powtórkę, bo PA wyszedł w dobrej zremasterowanej wersji w ostatnim czasie (kumpel mi mówił że super wygląda w remasteringu). Ale nie mam czasu na powtórki (ok, powtarzałem stare Twin Peaks przed nowym, ale dlatego bo ma około 30 odcinków i film, a nie 100-200 odcinków jak inne moje seriale z lat 90). Mogę powiedzieć tylko tyle, że to serial, który za emisji w TVP nazywałem optymistyczną wersją Twin Peaks. Chodzi mi o to, że podobnie jak w serialu Frosta i Lyncha w PA też są motywy oniryczne.

Uwielbiałem całą ekipę, nawet jak ktoś był wkurzający, odstawił chamówę, to nie dało się nie lubić żadnego mieszkańca. A para Joel Fleischman - Maggie O'Connell to jedna z moich ulubionych par męsko żeńskich, obok Muldera i Scully z XF (zresztą jak kojarzę, to chyba też mówią do siebie po nazwisku, jak agenci FBI w serialu Cartera). No i Janine Turner, która wyglądała w tej produkcji bosko. Choć utarło mi się po pierwszym seansie, że zawsze Maggie miała fryzurę na chłopczycę, tak ją pamiętałem, a po powtórkach okazało się, że zmieniała fryzury co sezon i później miała bardziej kobiece fryzury i wyglądała jeszcze piękniej. To jedna z tych aktorek, która nie musiała się malować, lepiej wyglądała bez makijażu. Niestety lepiej nie sprawdzać jak wygląda teraz, bo sobie zafundowała kilka operacji (choć do poziomu Lary Flynn Boyle z TP to daleko).

I chyba jestem jednym z nielicznych fanów, który wcale za najlepsze nie uważa pierwsze serie, te krótkie, ale te późniejsze i nawet ostatni sezon uważam za dobry (przynajmniej do odejścia Fleischmana, co następuje 5 -8 odcinków przed końcem sezonu/serialu). Zgadzam się że czym dalej to robiło się coraz dziwniej i dla wielu widzów to wcale nie jest plus, czyli identyczny zarzut co w przypadku TP, a ja uważam, że (prawie) do samego końca trzymał serial poziom.

Ciekawe jest też to, że głównymi scenarzystami są scenarzyści Sopranos, akurat twórca Rodziny Soprano to chyba mało odcinków pisał, ale pozostali z Sopranos dość często pisali do PA odcinki, do całości. Nie pamiętam już dokładnie w której serii, ale klimat PA trochę się zmieni pod koniec. Choć scenarzyści jak teraz sprawdziłem są ci sami do końca. Nie zaczną się nagle mordować i będzie depresyjnie, bez obaw, ale bohaterowie będą smutniejsi, jakby poważniej się zrobi.

Więc całościowo to dobra rzecz (obok XF, Milenium, Twin Peaks to czołówka moich seriali), ale tak szczerze, żebym miał wybrać najlepsze lub najgorsze odcinki albo pisać dokładniej o poszczególnych sezonach, to za bardzo nie potrafię, choć widziałem pewnie z 3 razy przynajmniej, całość mi się zlała w jedno. Mniej więcej kto jaki miał charakter i czym się wyróżniał to pamiętam, np Maggie to femme fatale (każdy jej facet ginął w dziwny sposób), radiowiec rzucał filozoficzne teksty, Ed jest filmowym maniakiem, niby nienawidzą się emerytowany astronauta i barman, który ma młodszą i to sporo dziewczynę. Była też taka ciekawa drugoplanowa postać jak Adam, ale już nie pamiętam na czym opierała się popularność tej postaci wśród widzów, nie pamiętam kim on był.

Więc nawet jak będziesz pisał o poszczególnych odcinkach/sezonach, to ja za bardzo nie będę wiedział co pisać poza ogólnikami, poza ogólnymi wrażeniami. A jak będziesz krytykował ostatnie sezony jak większość widzów (przynajmniej tak pamiętam), to nawet ich nie obronię, bo nie pamiętam nic za ogólnymi wrażeniami, że wolę sezony 3-6, jak serie 1 i 2:)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: "Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach - michax - 20-10-2020, 00:11
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 01-05-2021, 01:53
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 02-05-2021, 01:59
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 02-05-2021, 11:44
RE: Line of Duty (2012-) - michax - 03-05-2021, 03:11
RE: Line of Duty (2012-) - PropJoe - 04-05-2021, 10:35