(01-12-2020, 19:11)raven.second napisał(a):Cytat:Sknerus ma siostrę?Dwie nawet, matkę Donalda, taką samą furiatkę jak Donald i drugą, dla odmiany spokojną i zrównoważoną. Rodzice zmarli mu jeszcze zanim przeprowadził się do Kaczogrodu. Polecam Życie i Czasy Sknerusa McKwacza przeczytać, jeden z moich ulubionych komiksów ever :)
O i to brzmi ciekawiej od tego całego rebootu. Będę musiał dorwać ten komiks, gdyż wszystkie dawne szkockie elementy Sknerusa mi się podobały.
A co do kobiecych postaci, to też nie jest to poziom The Last Jedi i ogólnie Star Wars Sequel Trilogy. I nie ukrywamy, że też może niestety przez ogólną narrację mam już spaczony obraz postaci kobiecych w produkcjach Disneya.
Co do Tasi, to akurat jej zmiana nie jest zła, zważywszy, że w dawnych Kaczych Opowieściach mogła irytować swoją przesądną słodkością i niewinnością.
Dlatego ten efekt szaleństwa mi u niej nie pasuje.
Gorzej, że ten motyw szaleństwa dostrzegam też w starszych postaciach i widzę w tym pewne zamierzenie. Wiadomo, że te wszystkie kobiece postacie są bardzo odważne, pewne siebie i dominujące. To ten efekt szaleństwa ma niby sprawić, żeby były one bardziej przystępne i przede wszystkim nie nudne. Gorzej, że wychodzi z tego bardziej efekt "Too cool for school". Szczególnie to odczułem w tym specjalnym odcinku Darkwinga Ducka, gdzie przedstawiono "nową" Kwacię (Gosalyn), która w oryginale była świetną, energiczną postacią. A w reboocie już jakaś mi się taka na siłę zrobiona zdawała.
Ale poza tym szaleństwem, jest też drugi tym kobiety - stoicki, stonowany. I najczęściej, to się prezentuje jako przeciwieństwo jej męskiego partnera: Tajna agentka Pani Dziobek z mniej kompetentnym i nieopanowanym Sknerusem. Przerysowany, karykaturalny Granit Forsant i jego kompetentna asystentka, która tak naprawdę prowadzi jego firmę z sukcesem i gdzie tylko jej szef stoi na przeszkodzie. Ze złoczyńcami też pojawiają się podobne przypadki, kompetentnej mistrzyni zbrodni i jej głupiego męskiego "Sidekicka".
Ale może znowu to wszystko tak odczytuje, gdyż chcę tak odczytywać.
P.S. Plus może wydzielić ten wątek dla samych Kaczych Opowieści?
02-12-2020, 11:10