(15-01-2021, 15:18)Crov napisał(a):(15-01-2021, 12:54)Corn napisał(a): Pytanie - czy mogę zacząć oglądać serial od 3 sezonu? Kiedyś próbowałem to powtórzyć ale odbiłem się mocno w połowie 1 sezonu. Spodziewam się, że drugi też może mnie rozczarować.Musisz poszukac poradnika, ale generalnie nie warto odpuszczac pierwszych dwóch, chyba, że naprawdę ciągnię Cię powtórka wyłacznie stand-alone'ów. Ale jednak te mitologiczne - przynajmniej dla mnie - były naprawdę fajne i ciekawe, a tych jest pare w sezonach 1 i 2.
Albo inaczej - które odcinki z pierwszych dwóch sezonów są warte uwagi?
Z 1 serii trzeba znać, czyli dobry albo istotny dla późniejszych odcinków, rozwoju bohaterów, itd, to Pilot, Deep Throat, Squeze, Ice, Fallen Angel, Beyond the Sea, E.B.E., Darkness Falls, Tooms, Erlenmeyer Flask.
Z drugiej serii napiszę, których nie warto, bo ich mniej, czyli 3, Aubrei, Fearful Symmetry, Our Town. Oczywiście wśród tych odcinków, które trzeba obejrzeć nie każdy jest dobry, ale rozwijają mitologię (Red Museum), bohaterów, wprowadzają nowe postacie, itd. A mitologia, zwłaszcza trylogia Duane Barry/Ascension/One Breath to najważniejszy odcinek z całej mitologii, tak naprawdę pierwszy ważny w serialu, a powstał tylko dzięki temu, że aktorka zaszła w ciążę w 1 serii i twórcy wymyślili od drugiej serii konstrukcje sezonów - klka mytharców, 2, 3parterów, nakręconych z większym rozmachem, a reszta standalony. A takiego planu nie było, to miał być w 2 sezonie taki sam serial jak w 1 serii, ale wszystko w serialu sie zmieniło przez seks:)
Musieli na szybko wymyślić historię jakąś, by wytłumaczyć rozdzielenie agentów w finale 1 serii i małą obecność Scully w niektórych odcinkach 2 serii (do dzisiaj mnie bawi jak zdjeciowiec próbuje ukryć ciążę aktorki, choć po twarzy widać jak przytyła), która grała w serialu do dnia porodu. Zwłaszcza ograniczyli jej rolę mocno w Ascension i One Breath do minimum, ten drugi powstał po narodzinach dziecka, co widać po aktorce jak schudła i wycieńczona jest ("3", który poleciał między Ascension i One Breath, bez Anderson, to odcinek napisany w ostatniej chwili, gdy okazało się, że aktorka nie może wrócić na plan w terminie, w którym miała wrócić, bo się poród przedłużył, więc między częścią drugą a trzecią trylogii poleciała niezaplanowana historia o wampirach, dlatego ma najwięcej odcinków 2 sezon). Trylogia Duane Barry to odcinek z którego wątki będą wracać w serialu do samego końca.
16-01-2021, 03:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2021, 03:29 przez michax.)