(11-02-2021, 21:54)Snappik napisał(a): Wykopaliska - wow, zaskoczenie. Netflix zrobił dobry film i to jeszcze dramat. Nie potrzebował do tego Scorsese oraz 100 milionów dolarów. Fabuła oparta na faktach z 1939 roku, które dotyczą prowadzonych na terenie posesji pewnej wdowy prac archeologicznych. Do wykonania tytułowych wykopalisk zatrudniony zostaje doświadczony kopacz z lokalnego muzeum, a w tle słychać echa zbliżającej się wojny. Historia jest prosta, ale wsiąkłem totalnie bo Fiennes i Mulligan prezentują się tutaj wprost wybornie. Co więcej, do postaci granej przez tego pierwszego czuje się szacunek bo to gość, który postępuje honorowo i widać na jego twarzy oraz dłoniach lata orania w ziemi. Mulligan z kolei gra z niesamowitym wyczuciem i sprawdza się doskonale jako matka i katalizator wszystkich wydarzeń. Pierwsza połowa filmu jest świetna, trochę zrywa z typowymi schematami tego typu produkcji (zwłaszcza w kontekście zwiastuna promującego film). Druga jest nieco gorsza ponieważ do akcji wkraczają 2 dodatkowe wątki, z czego jeden w mocno "netflixowym" stylu. Zdjęcia, montaż, reżyseria na bardzo dobrym poziomie. Lubię filmy dziejące się w skromnej lokacji, gdzie kilkumetrowy dół pośrodku łąki staje się centrum wszechświata, a aktorzy grają pierwsze skrzypce i dostarczają fajnych emocji. A ten taki jest ;)
7/10
Z tym "netflixowym" wątku chodzi Tobie o męża postaci granej przez Lily James? Według mnie aż takie złe to nie było. I dla mnie to nawet pasowało do reszty, nie tak jak w Enoli Holmes nagle w środku filmu pojawia się szkoła wschodnich sztuk walki dla kobiet prowadzona przez silną i wygadaną afro-wiktoriańsko-brytyjkę.
A co do "Wykopalisk" to pełna zgoda. Przede wszystkim nie znałem tej historii, a jako że jako dziecko marzyło mi się być archeologiem, to naprawdę dobrze i z zaciekawieniem oglądało mi się ten film. Plus ja zawsze mam słabość do brytyjskich aktorów, brytyjskiego akcentu i brytyjskich filmów kostiumów, szczególnie tych dziejących się w XIX i na początku XX wieku.
Film mi się podobał 7/10
06-03-2021, 14:33
![[Obrazek: 2AWpCR1b381hQbibOUkmoGEGOuW.jpg]](https://www.marinatheatre.co.uk/wp-content/uploads/2020/12/2AWpCR1b381hQbibOUkmoGEGOuW.jpg)